x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ioana Maria Vlas, liberă să părăseasă arestul preventiv

Ioana Maria Vlas, liberă să părăseasă arestul preventiv

07 Apr 2008   •   00:00

Ioana Maria Vlas, fostul preşedionte al SOV Invest, a fost eliberată,după aproximativ opt ani de detenţie.. ● Sorin Ovidiu Vântu:"Felicitări! "VIDEO



Ioana Maria Vlas, fostul preşedionte al SOV Invest, a fost eliberată,după aproximativ opt ani de detenţie..


Sorin Ovidiu Vântu dixit:"Felicitări!"

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, care a fost cercetat în dosarul Fondului Naţional de Investiţii dar a fost scos din cauză, a comentat, pentru MEDIAFAX, eliberarea Ioanei Maria Vlas spunând doar: "Felicitări!".

Contactat de MEDIAFAX, Vântu a refuzat să comenteze altfel ştirea referitoare la eliberarea Ioanei Maria Vlas, spunând doar: "Felicitări!".

"Nu am ce să spun în plus", a adăugat Vântu.




În urmă cu o săptămînă, dezbaterile în procesul în care Ioana Maria Vlas - acuzată de prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA) - s-au încheiat, magistraţii Tribunalului Bucureşti urmînd să dea o soluţie în acest caz miercuri, 9 aprilie.

Tot în 2 aprilie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de eliberare din arest a lui Vlas, fiind a patra solicitare acceptată, dar în recurs Parchetul a cîştigat de fiecare dată, astfel că fost preşedinte al SOV Invest a rămas în detenţie.

În urma admiterii ultimei cereri a lui Vlas de către instanţă, Parchetul a formulat recurs, care s-a judecat luni la Curtea de Apel Bucureşti.

Tot miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti - care a dispus, în 18 februarie, emiterea unui mandat de aducere pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a fi audiat în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii - era aşteptat a fi adus de Poliţie omul de afaceri, însă acesta a lipsit pentru a patra oară fiind amendat cu 5.000 de lei.

În urmă cu o săptămînă, avocatul Ioanei Maria Vlas a cerut instanţei să înlocuiască măsura arestării preventive a clientei sale, explicînd că aceasta s-a prezentat de bună voie la poliţie în anul 2000, atunci cînd a aflat că pe numele ei a fost emis mandat de arestare şi că aceasta are mai bine de opt ani de cînd se află în arest, perioadă care ar putea să coincidă cu o posibilă pedeapsă penală dată de judecători.

Avocatul a explicat că în cazul în i s-ar reduce clientei sale din pedeapsa aplicată iniţial, atunci starea de arest a acesteia s-ar putea confunda cu acea pedeapsă şi că în aceste condiţii Ioana Maria Vlas ar putea fi pusă în libertate.

Totodată, avocata inculpatului Gavril Bătrîn a solicitat instanţei înlocuirea încadrării juridice a clientului său din cea de înşelăciune în neglijenţă în serviciu. Aceasta a explicat instanţei că Gavril Bătrîn nu era singurul care făcea partea din board-ul de conducere şi că nu a fost singurul care a dat semnături de diversele acte despre care se bănuieşte că ar fi stat la baza prăbuşirii Fondului.

În 5 martie, Ioana Maria Vlas a dat o declaraţie instanţei în care a susţinut încă o dată că Sorin Ovidiu Vîntu este cel care a dus la prăbuşirea celor două fonduri.

"Doresc să se consemneze că în motivele de apel chiar distinsul reprezentant al Ministerului Public a afirmat că strategia de fraudare a FNA a aparţinut lui Sorin Ovidiu Vîntu, iar eu o menţin întru totul", a spus Ioana Maria Vlas.

Aceasta a susţinut că "FNA nu a picat niciodată" şi că el funcţionează şi acum, dar a rămas cu active mai mici. Vlas a mai spus că lumea a ştiut foarte puţine despre Fondul Naţional de Acumulare, adăugînd că ea dorea să transforme FNA într-un fond de asigurări sau chiar de pensii private.

"FNA era un fond pe termen lung şi era menit să asigure, din cîte ştiu eu, necesităţi ale oamenilor cum ar fi bani pentru şcolarizarea elevilor sau alte probleme de acest gen. Se făcea pe bază de contract pe termen lung. Eu nu am avut niciodată intenţia de a frauda pe cineva, chiar am dorit să transform FNA într-un fond de pensii privat sau chiar de asigurare, dar lumea nu a înţeles", a declarat Vlas.

La rîndul său, Gavril Bătrîn a declarat că el nu este vinovat în acest dosar şi că nu înţelege de ce este inculpat. În afară de cei doi inculpaţi, instanţa a audiat şi mai mulţi investitori FNA.

Ioana Maria Vlas este singurul inculpat din acest proces care se mai află în arest. Vlas ceruse instanţei să îi accepte cererea de eliberare din arest pentru a-şi putea dovedi nevinovăţia.

În dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SC SOV Invest, în perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la Fond, cărora le-ar fi produs o pagubă de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculată la nivelul anului 2000.

În perioada 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, în mod repetat, pentru inducerea în eroare a investitorilor FNA, ea ar fi redactat şi semnat 28 de raportări fictive referitoare la valoarea unităţii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) şi le-ar fi adus la cunoştinţa investitorilor prin mass-media.

Iniţial, în dosarul FNA au mai fost trimişi în judecată Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Istrate. Vîntu fusese acuzat de instigare şi participaţie la abuz în serviciu în formă calificată.

În iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul FNA să fie reanalizate şi completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare. Această soluţie a trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însă Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat.

FNA a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiară SOV Invest (administratorul Fondului Naţional de Invetiţii) şi şi-a întrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prăbuşirii FNI.

În 23 martie 2006, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la şapte ani de închisoare în dosarul privind Fondul Naţional de Acumulare. Totodată, acesteia i-au fost interzise şi drepturile civile pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.

În acelaşi dosar, Nicolae Popa a fost judecat, în lipsă, şi condamnat la 18 ani de închisoare, fiindu-i interzise drepturile civile pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei.

Gravil Bătrîn a fost condamnat la doi ani de închisoare, în cazul său schimbîndu-se încadrarea juridică a faptelor din infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în cea de neglijenţă în serviciu. Totodată, instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei în cazul său pe o perioadă de încercare de patru ani.

Instanţa îi obliga pe Ioana Maria Vlas şi Nicolae Popa, în solidar cu părţile reponsabile civilmente, SC SOV Invest SA, Banca Comercială Ion Ţiriac, CEC, SVM, Gelsor SA şi Comisia Naţională de Valori Mobiliare, la restituirea sumei de 40,4 miliarde de lei vechi către 13.200 de investitori la FNA şi către statul romîn reprezentat prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare Bucureşti.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin sorin maria bucuresti ovidiu vlas