x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ion Ţiriac: "Nu vreau ca Europa să mă iubească. Vreau să mă respecte!"

Ion Ţiriac: "Nu vreau ca Europa să mă iubească. Vreau să mă respecte!"

de Cristi Severin    |    15 Noi 2007   •   00:00

Invitat al emisiunii Marius Tucă Show de ieri seară, in dezbaterea căreia s-a aflat controversata problemă a imigraţiei romăneşti in Italia, a soluţiilor ce se impun in rezolvarea acestei crize, Ion Ţiriac a avut un punct de vedere ferm in ceea ce priveşte relaţiile Romaniei cu Uniunea Europeana.

El a declarat că politica externă nu se poate face "in genunchi" sau cu "capul plecat", baza unei relaţii bune in acest domeniu stabilindu-se pe criteriul respectului reciproc al părţilor. "Nu vreau ca Europa să mă iubească. Vreau să mă respecte!".

Principalul factor in declansarea crizei il constituie, in viziunea sa, incapacitatea guvernului şi a societăţii italiene de a absorbi forţa de muncă ieftină provenită din Europa de est, neexistănd programe in acest sens, aşa cum s-a petrecut , in anii '80, in Germania, cu imigraţia turca.

Comentănd tendinţele xenofobe manifestate la ora actuala in societatea italiană, indeosebi impotriva romănilor, rezultate ale unor interese poiticianiste locale, Ion Ţiriac a precizat că este momentul ca diplomaţia romăneasca să se implice activ in protecţia propriilor cetăţeni, victime ale agresiunilor şi abuzurilor, abordănd subiectul ferm, răspicat, ca şi partener de drept al Uniunii Europene. De asemenea el a ţinut să precizeze că imigranţii, in afara drepturilor de care beneficiază conform normelor europene trebuie sa repecte şi obligaţiile ce le revin.

×
Subiecte în articol: magazin