x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jonathan Rhys Meyers e Henric al VIII-lea

Jonathan Rhys Meyers e Henric al VIII-lea

de Oana-Maria Baltoc    |    03 Sep 2010   •   00:00
Jonathan Rhys Meyers e Henric al VIII-lea

Nu e roşcat, nu este suficient de gras, într-un cuvânt e prea chipeş pentru a intra în pielea regelui Henric al VIII-lea în "Dinastia Tudorilor", amănunte aruncate însă în derizoriu de talentul cu care actorul Jonathan Rhys Meyers îi dă viaţă personajului istoric.

Intrigile de palat şi "defilarea" celor şase neveste de pe răbojul sângerosului rege revin la HBO din 3 septembrie, în sezonul 4 al serialului, cu câte două episoade difuzate în fiecare vineri de la 20:00. Pentru cei care nu au prins primele sezoane, Pro Cinema va difuza producţia începând cu 7 septembrie.

Meyers nu a vrut să-şi strice trupul lucrat la sală pentru acest rol, aşa că cele câteva kilograme adăugate personajului se pare că sunt un efect al costumaţiilor voluminoase, la care se adaugă anii în plus rezolvaţi cu ajutorul unui machiaj migălos. Regizorul şi producătorii şi-au asumat de la bun început un Henric al VIII-lea frumos foc, care să transmită fiori telespectatoarelor, dar pe măsură ce sezoanele trec se simte totuşi nevoia de a se ţine pasul cu adevărul istoric, măcar pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale. Ce-i drept, Meyers şi regele au cel puţin un lucru în comun: licorile bahice ingurgitate în exces. Recent ieşit de la dezalcoolizare, actorul chiar a declarat spăsit că nu mai pune gura pe alcool, mai ales că atunci când bea este exact ca Bambi, căpriorul din desene animate, "deprimat şi fără de speranţă".

NARCISIST
În altă ordine de idei, Jonathan Rhys Meyers a recunoscut adesea în interviurile pe care le-a dat că este un narcisist mult prea conştient de faptul că fizicul primit de la mama-natură e darul care l-a ajutat să iasă din anonimat, bineînţeles, la pachet cu talentul actoricesc. Tocmai din acest motiv nu face parte din artiştii dispuşi să accepte transformări fizice spectaculoase pentru reuşita unui rol. În sprijinul declaraţiilor sale, Meyers îl oferea ca exemplu pe Brad Pitt, un actor care nu ar fi ajuns atât de sus dacă nu ar fi fost ajutat şi de frumuseţe. Pe de altă parte, Brad Pitt a ajuns la o vârstă şi la un statut care i-au permis "luxul" de a se juca de-a hidosul în emoţionanta peliculă "Strania poveste a lui Benjamin Button", iar Jonathan mai are până să-l ajungă.

Rolul Henric al VIII-lea este o provocare pentru irlandezul în vârstă de 33 de ani, care s-a luptat din primul moment în care a intrat în pielea personajului să se concentreze asupra personalităţii complexe, vicioase a regelui, dar a ajuns să se lovească şi de detalii fizice: "Pe măsură ce Henric a îmbătrânit, am fost nevoit să-mi schimb inclusiv timbrul vocal, pe lângă alte aspecte care au făcut ca munca să devină din ce în ce mai obositoare şi mai complicată", mărturisea actorul. Cât despre regele englez, Jonathan conchide: "A fost foarte inteligent - doar că a fost tulburat de ego, vanitate şi ideea propriei sale divinităţi. Puterea absolută corupe, iar el era foarte corupt. Aşadar, pe de o parte, îl înţeleg şi, într-o oarecare măsură, îl admir, dar nu prea mult. E un bun personaj tv; dar, trăgând linie, nu a fost şi un monarh bun".

Pe scurt, iată rezumatul celui de-al 4-lea sezon al "Dinastiei Tudorilor" făcut chiar de Michael Hirst, creatorul serialului: "Suntem la finele vieţii lui Henric, dar lucrurile nu s-au domolit. În loc să se retragă în tăcere, Henric al VIII-lea iese din istorie în mod zgomotos. E mai în vârstă, dar are de-abia 40 şi ceva de ani. E bolnav - are un picior cangrenat - şi e chiar mai paranoic, dar se căsătoreşte cu o femeie teribil de tânără, care nu are educaţia potrivită pentru o regină. În acelaşi timp pleacă şi la război. Şi se căsătoreşte din nou, pentru ultima dată, cu o femeie capabilă, dar pe care mulţi o consideră eretică şi pe care vor s-o execute".

×
Subiecte în articol: magazin