x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Kiev: Sperăm într-un verdict favorabil în problema Insula Şerpilor

Kiev: Sperăm într-un verdict favorabil în problema Insula Şerpilor

de Corina Andriuta    |    16 Apr 2008   •   00:00
Kiev: Sperăm într-un verdict favorabil în problema Insula Şerpilor

Ucraina trebuie să cîştige la Curtea de la Haga procesul în cazul Insulei Şerpilor, pentru că vor conta acele acţiuni întreprinse de Kiev pentru amenajarea unei localităţi acolo, a declarat dIrectorul cooperării economice din MAE ucrainean, Serghei Korsunski, citat de lenta.ru.

Ucraina trebuie să cîştige la Curtea de la Haga procesul în cazul Insulei Şerpilor, pentru că vor conta acele acţiuni întreprinse de Kiev pentru amenajarea unei localităţi acolo, a declarat dIrectorul cooperării economice din MAE ucrainean, Serghei Korsunski, citat de lenta.ru.

ÎNCREZĂTORI. Korsunski a reamintit că partea ucraineană insistă ca Insula Şerpilor să fie recunoscută ca fiind insulă locuită, în timp ce România susţine că aceasta este doar o stîncă, iar platoul continental de 12 mile marine din jurul insulei nu trebuie să aparţină Ucrainei: "Curtea de la Haga este una independentă şi nu ar trebui să fie influenţată de faptul că România este deja membră a UE. Va conta foarte mult în procesul de luare a deciziei imaginea ţării şi acele acţiuni care au fost întreprinse de Ucraina pentru amenajarea Insulei Şerpilor şi pentru crearea acolo a unei localităţi. Decizia trebuie să fie în interesul Ucrainei". Viktor Iuşcenko declarase la 3 aprilie, la Bucureşti, că Ucraina va respecta decizia Curţii internaţionale de la Haga în problema delimitării platoului continental din jurul Insulei Şerpilor, dar a dat de înţeles că România tergiversează lucrurile, preferînd acest mod de soluţionare a conflictului: "În principiu, există varianta soluţionării problemelor prin Tribunalul Internaţional, lucru care este împărtăşit, după cîte înţeleg eu, de către partea română. Este o variantă şi noi vom recunoaşte orice decizie a Curţii Internaţionale, însă sunt convins că vom pierde foarte mult timp căutînd astfel soluţionarea acestei probleme. Noi pierdem posibilităţile de a examina această problemă la nivel bilateral".


DIFEREND. România a sesizat Curtea Internaţională de la Haga la 16 septembrie 2004 cu o cerere de iniţiere a procedurilor în vederea soluţionării diferendului pe care îl are cu Kievul în legătură cu delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive ale României şi Ucrainei în Marea Neagră. Procedura a ajuns în faza pledoariilor orale. Autorităţile române se aşteaptă ca o decizie să intervină în cursul acestui an sau cel tîrziu la începutul anului viitor. România consideră Insula Şerpilor o stîncă, pentru că aceasta nu are surse de apă şi o serie de alte trăsături care demonstrează capacitatea de asigurare a vieţii, iar Ucraina susţine că este o insulă, cu drept mult mai mare la ape teritoriale în jurul său. În funcţie de rezolvarea acestei situaţii depinde cum se delimitează platforma continentală între România şi Ucraina şi mai ales ceea ce se cheamă zona economică exclusivă, foarte importantă, pentru că în subsolul acestei zone se află, din cîte se pare, bogate resurse de hidrocarburi. Ucraina a început amenajarea unei localităţi (Satul Alb) pe Insula Şerpilor, în dorinţa de a demonstra că este locuită şi nu o formaţiune stîncoasă. În prezent, Insula Şerpilor, cu o suprafaţă de circa 170.000 de metri pătraţi, are 80 de locuitori, dintre care 15 cu statut de rezidenţi permanenţi.

×
Subiecte în articol: magazin serpilor