x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Kommersant Plus: Moldova a exportat în Georgia proiectile prin România

Kommersant Plus: Moldova a exportat în Georgia proiectile prin România

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Oct 2008   •   00:00

Cotidianul de limbă rusă Kommersant Plus susţine că Georgia a folosit în războiul cu Osetia de Sud proiectile fabricate în Moldova şi tranzitate prin România. Conform agenţiei Novîi Region, acuzele sunt nefondate şi aberante, susţine Ministerul Apărării din Moldova.



Kommersant Plus îşi argumentează dezvăluirile ca fiind susţinute de "surse la nivel înalt, apropiate de conducerea moldovenească". Astfel, în lunile mai şi iunie, din depozitele de armament de la Ungheni au fost transportate mai multe vagoane cu proiectile.

Scenariul exportului de armament

Vagoanele au fost trimise în portul românesc Constanţa, de unde au fost transportate, pe mare, către portul georgian Poti. Kommersant susţine că  proiectilele au fost transferate în containere româneşti noi, fără marcaje, şi, înainte de a fi încărcate, au fost testate în România. La operaţiunile de selectare şi încărcare a proiectilelor ar fi asistat şi ofiţeri în civil ai Ministerului georgian al Apărării.  Scenariul prezentat de ziar bate până în America. Astfel, muniţia ar fi fost plătită de Statele Unite, iar Ministerul Apărării de la Chişinău intenţiona să folosească suma astfel obţinută pentru construirea de locuinţe pentru militari, însă este posibil ca o parte din bani să fi fost împărţiţi între apropiaţii preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, urmând să fie folosiţi în campania electorală.  Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova, generalul de divizie Ion Coropcean, a afirmat, într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Apărării, că "informaţiile apărute în mass-media referitor la livrarea muniţiilor de către Republica Moldova Georgiei sunt nefontate şi aberante", precizând că în perioadele citate de presă "nu s-a efectuat nici o tranzacţie de vânzare a armamentului".

×
Subiecte în articol: lumea