Un studiu publicat in ediţia din Septembrie 2007 a Jurnaluuluil de Endocrinologie Clinică şi Metabolism arată că riscul de preeclampsie al femeilor cu deficit de vitamină D este de 5 ori mai mare decăt al femeilor fără deficit. (1)
Un studiu publicat in ediţia din Septembrie 2007 a Jurnaluuluil de Endocrinologie Clinică şi Metabolism arată că riscul de preeclampsie al femeilor cu deficit de vitamină D este de 5 ori mai mare decăt al femeilor fără deficit. (1)
Preeclampsia este o complicaţie foarte gravă ce poate apărea in timpul sarcinii. Se caracterizează prin hipertensiune, edeme (umflături la nivelul măinilor, picioarelor, feţei) şi proteinurie (adică pierderea de proteine pe cale renală), iar complicaţiile acestora pot duce la moartea mamei şi fătului.
1198 de femei au participat la o cercetare privind prevenirea preeclampsiei, realizată in cadrul Universităţii din Pittsburgh. Specialiştii au obţinut mostre de sănge de la acestea cu 22 de săptămăni inainte de naştere. Ulterior, experţii au dozat nivelul de vitamina D din aceste probe, dar şi din cordonul ombilical al noului născut.
"Nivelele scăzute de vitamina D in timpul sarcinii cresc de 5 ori riscul de preeclampsie" arată conducătorul studiului, Dr. Bodnar. " Datele au arătat că acest risc persistă in ciuda faptului ca majoritatea femeilor au consumat pilule cu multivitamine, special concepute pentru femeile insărcinate, care conţin 200-400UI de vitamina D."
Deficitul de vitamină D s-a observat şi la copii nascuţi de mamele ce au făcut preeclampsie.
Preeclampsia apare la 6% din sarcini, de obicei in al doilea sau al treilea trimestrude sarcină, fiind mai frecventă la femeile aflate la prima sarcină. Foarte rar poate să apară in primele 20 de săptămăni de sarcină.
Femeile ce suferă de diabet, hipertensiunem boli autoimune precum lupus, boli renale, dar şi femeile obeze, femeile cu istoric de preeclampsie in familie sau femeile cu sarcini multiple au risc mărit de preeclampsie. Riscul cel mai mare de a dezvolta boala il au femeile care au avut preeclampsie la o sarcină anterioară. Conform Fundaţiei Preeclampsia boala duce anual la 76 000 de decese, fiind una din primele cauze de deces in cazul nou-născuţilor şi gravidelor. (2)
Cercetătorii recomandă mai departe studierea suplimentării cu vitamină D in timpul sarcinii ca metodă preventivă a preeclampsiei. Ei doresc realizarea de studii controlate, cu placebo, extrem de riguros conduse, pentru a exista certitudinea că vitamina D este utilă. Conform experţilor, dozele de vitamină D recomandate zilnic in perioada sarcinii ar trebui să fie crescute la 2000UI pe zi, pentru a putea obţine nivele corespunzatătoare şi protecţia dorită.
2000UI de vitamina D zilnic ar costa sub 2 ron pe lună. Pe lăngă protecţia impotriva preeclampsiei de care vor profita tinerele mămici, beneficii majore sunt şi diminuarea riscului pentru o multitudine de cancere, pentru ostoporoză şi fracturi osoase, pentru boli autoimune, diabet de tip 1 şi chiar pentru boală cardiovasculară. (3)
Bibliografie:
1)Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, doi:10.1210/jc.2007-0718
Vol. 92, No. 9 3517-3522 Maternal Vitamin D Deficiency Increases the Risk of Preeclampsia
2) Preeclampsia Foundation; 22 August 2007; About Preeclampsia
3) Andrei Mihai Laslau 20 Septembrie 2007 Vitamina D reduce riscul de cancer