x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun La Mateeşti, urlă pământul/ La un pas de a fi înghiţiţi de haldă

La Mateeşti, urlă pământul/ La un pas de a fi înghiţiţi de haldă

de Marius Jianu    |    06 Mar 2008   •   00:00
La Mateeşti, urlă pământul/ La un pas de a fi înghiţiţi de haldă

10:29 • Autorităţile au reuşit să-i convingă pe membrii celei de-a opta familii din apropierea haldei de steril din Mateeşti să-şi părăsească locuinţa înainte ca alunecarea să-i surprindă în case. Cei patru membri ai familiei Golescu au ales să se refugieze pe moment la locuinţa socrilor, refugiul oferit de autorităţile locale nefiind prea bine văzut de ei. Casa familiei Golescu este a opta din zonă care va fi demolată, fiind afectată de alunecarea de la halda de steril. Numărul persoanelor evacuate din cauza alunecărilor de teren ajunge astfel la 16.

Autorităţile au reuşit să-i convingă pe membrii celei de-a opta familii din apropierea haldei de steril din Mateeşti să-şi părăsească locuinţa înainte ca alunecarea să-i surprindă în case. Cei patru membri ai familiei Golescu au ales să se refugieze pe moment la locuinţa socrilor, refugiul oferit de autorităţile locale nefiind prea bine văzut de ei. Casa familiei Golescu este a opta din zonă care va fi demolată, fiind afectată de alunecarea de la halda de steril. Numărul persoanelor evacuate din cauza alunecărilor de teren ajunge astfel la 16.


ÎNGHESUIŢI. Oferta de cazare în Căminul Cultural pe paturi de campanie şi fără alte condiţii a fost refuzată din start de familia Golescu. „Nu aveam cum să stăm acolo cu doi copii mici. O să ne ducem la părinţii mei. Ne-om înghesui cumva nouă inşi în trei camere! Acum am început să scoatem ce aveam prin casă. Noi am mai fi rămas, dar când am văzut că de sâmbătă şi până acum a înaintat malul cu 30 de metri ne-am speriat”, spune Maria Golescu, rămnmas ultim apărător pe baricadele a ceea ce odată reprezenta o gospodărie bine închegată. Pe lângă ea 30 de angajaţi ai ISU Vâlcea demontează şi recuperează tot ce mai pot de prin curte. La doi paşi în dreapta un munte de pământ răscolit arată cât de puternic se manifestă alunecarea din halda de steril. Ici colo se mai zăresc rămăşitele unor locuinţe, iar într-un şanţ obosiţi de cât au adunat la rămăşiţele de case zac foştii locuitori încălziţi de un foc proaspăt aprins. Spre drumul principal, în faţa bisericii zac roadele trudei lor, două mormane de cărămizi adunate sub continua ameninţare a pământului care alunecă în continuu.

 

 

SITUAŢIE VECHE. Pe întreaga uliţă locuitorii din cele 20 de locuinţe şi-au primit încă din anii ’70 preţul de evacuare, 35.000 lei vechi. Înfiinţarea haldei de steril la sfârşitul deceniului VIII i-a îndemnat pe comunişti să evacueze un sat întreg. Ca orice român şmecher ţăranii din Mateeşti au luat banii şi au rămas pe poziţii neştiind cu ce aveau să se confrunte la mai bine de două decenii şi jumătate. „Păi toţi ne-am luat banii ! Am dat dup-aia statul în judecată şi am câştigat. Nu înţeleg acum de ce guvernul nu mai vrea să ne dea alte despăgubiri”, se plânge ultima evacuată.

 

 

PROCES IREVERSIBIL. Conform datelor culese de comandantul ISU Vâlcea, col. Adrian Mesescu, este greu de crezut că „plimbarea” haldei de steril va fi stopată curând. „S-au format două lacuri mari sus pe haldă, există mai multe izvoare subterane, iar aceste elemente ne fac să credem că procesul de alunecare a versantului va continua. Nici condiţiile meteo nu sunt cele mai favorabile. La ora aceasta, cred că toată lumea de pe această uliţă se aşteaptă să fie evacuată într-un interval de timp destul de scurt”, expune situaţia colonelul Mesescu.

 

 

 

ANCHETĂ. Pusă în situaţia de a gestiona criza continuă de la Mateeşti, Prefectura Vâlcea ameninţă cu o anchetă privind menţinerea locuinţelor lângă halda de steril. Asta după ce marţi seara sinistraţii, în frunte cu primarul ameninţau că se împuşcă dacă prefectura nu va soluţia conflictul în favoarea familiilor afectate de alunecarea haldei de steril. „În cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a hotărât întocmirea unui proiect privind stabilizarea haldei de steril, proiect finanţat în totalitate de Ministerul Lucrărilor Publice. Studiul va fi făcut de un profesor universitar împreună cu specialiştii de la Mediu. Oricum fenomenul nu va fi stopat mai devreme de 2-3 ani de zile, este o lucrare de durată. Tot atunci s-a făcut o comisie care va ancheta tot ce s-a întâmplat acolo, începând cu intrarea în vigoare a decretului 10 şi până în prezent, atât pe linia despăgubirilor cât şi în cea ce priveşte modul în care s-au făcut lucrările de stabilizare de către Miniera Berbeşti. Doar atunci putem discuta despre adevăraţii vinovaţi. Vom face în aşa fel încât să nu ascundem gunoiul sub preş. La sfârşitul lui martie vom putea spune clar cine este vinovatul”, a afirmat prefectul judeţului Vâlcea, Radu Renga. Halda de steril de la Mateeşti a început să alunece prima dată în 2005, dar terenul s-a stabilizat ulterior şi nu s-au înregistrat locuinţe afectate de alunecarea haldei. În 9 februarie 2008, alunecarea s-a reactivat şi a distrus în primă fază casele a şapte familii, 12 persoane fiind evacuate.

×
Subiecte în articol: magazin steril