Investigaţiile făcute de carabinierii din Napoli, în legătură cu clanurile mafiote au relevat faptul că acestea şi-au mutat sediul operaţional în Spania. Droguri, companii de import-export, centre comerciale şi hoteluri sub control, în acest fel Camorra (mafia napoletană) şi-a întins tentaculele spre Spania, plecând de pe Costa del Sol. În ultimile cinci luni poliţia a reuşit să aresteze cinci şefi de clanuri mafiote care se ascundeau în străinătate.
Un naş mafiot de calibrul lui Patrizio Bosti a fost smuls astfel din "vida loca", în Platja d"Aro, la Girona.Numărul unu al traficanţilor de droguri, Salvatore Zazo, a fost surprins în urmă cu cinci zile într-un apartament cu vedere la turnurile neogotice ale Sagrada Familia, la Barcellona. "Soldaţilor" săi, travestiţi în turişti, le recomanda măsură şi fără pierderea capului. Odată trecută frontiera, le ordona educaţie civică. "Aici staţi liniştiţi, ne întâlnim, ne distrăm, facem lucrurile fără să ne agităm, totul sistematic", le recomanda el, citat de ziarul italian La Repubblica. Pe scurt, citează Agerpres, Camorra îşi implantează rădăcini, tot mai adânci, îşi întăreşte prezenţei şi articulaţiile, pentru a alimenta imperii cu sute de milioane de euro. Pentru moment, instrumentele antimafia ale statului nu le pot eradica. Alarma face implozie în inima Europei, corodând canalele pieţei libere şi ale finanţelor curate. Camorra globalizată are o ţară la suflet, Spania. Umbrele ei nefaste s-au înmulţit pe Costa del Sol.
Sistemul şi-a schimbat domiciliul de la poalele Vezuviului, mai ales boss-ii cu casele de bani pline de impresionante lichidităţi de albit. Cabina de regie criminală ştie de mult timp că de la un stat mai tolerant şi nu grevat de omucideri, de vigilenţă şi de instrumentele antimafia, obţii refacerea onorabilităţii sociale şi economice a unor întregi familii. O chirurgie estetică rafinată. Astfel, şefii de clanuri îşi transferă treptat în Spania cartierul general al sectorului "reciclare şi investiţii". Este destinaţia numărul unu în globalizarea traficului cu droguri cu marca Napoli. O destinaţie aleasă imediat de pe lista teritoriilor "prietene": la est de Balcani, la vest de Franţa şi Marea Britanie. În Spania, paradisul lumii interlope organizate, a început odată cu sfârşitul franchismului, când liberalizarea comerţului şi setea de dezvoltare oprimate de regim au concis cu boom-ul contrabandei organizate de napoletani. Dar şi cu geniul antreprenorial al unui camorrist de talia lui Michele Zaza, regele motoscafurilor, cunoscut atât în Franţa cât şi la Madrid.
În Europa de Est, în schimb, s-a aşteptat căderea Zidului şi reţeaua de relaţii cu bandiţii şi gulerele albe din Muntenegru pentru ca un boss precum Paolo Di Lauro să înceapă să investească tot mai ostentativ în cazinouri, import-export de produse alimentare, ciment şi comerţ. Moştenitorii delincvenţilor iberici, dar şi maghrebieni, care pe tot parcursul anilor '70 şi '80 au făcut parte din "ambarcaţiunile" primilor contrabandişti de ţigări, astăzi transportă mai ales cocaină de pe coastele africane pe cele spaniole. Întregi nuclee familiale şi de clan îşi au sedii operative între Catalonia şi coastă. Dosare secrete se află în studiu la Direcţia Districtuală Antimafia /DDA/ din Napoli, iar anchetatorii apreciază că un grup restrâns de capi mafioţi au acumulat conturi în străinătate în valoare de 700 de milioane. Alte 300 de milioane reprezintă valoarea bunurilor imobiliare, case, centre comerciale, hoteluri şi lanţuri de magazine. Mai mult, o mare parte din expansiunea edilitară de pe Costa del Sol este atribuită unor întreprinderi care trimit la clanuri napoletane, de conivenţă cu politicieni locali.
Raffaele Amato, bossul clanului din Scampia, arestat la 26 februarie 2005, era în Spania managerul şi întreprinzătorul preferat în zeci de restaurante şi centre comerciale. Mafioţi colaboratori cu justiţia au povestit geneza legăturii de sânge cu Spania şi "narcos" columbieni. Amato a fost omul pe care fostul său naş, Paolo Di Lauro, l-a lăsat "ostatic" câteva luni în Columbia, pentru ca sud-americanii să vândă fără intermediere Camorrei din Scampia transporturi gigantice de droguri. Astfel, Di Lauro a redus preţurile cu până 50%. Amato a rămas pe mâna narcos şi aşa a început viaţa sa spaniolă. Naşi mafioţi de diferite calibre şi-au construit în Spania a doua existenţă a lor. Salvatore Zazzo, de abia sosit la Barcellona a cumpărat trei discoteci, apoi hoteluri, centre comerciale şi palate princiare.
"Trebuie să ne concentrăm asupra unei coordonări internaţionale mai eficiente având în vedere că relaţiile destul de amicale dintre boss-ii Camorrei şi clanuri ale criminalităţii răspândite în Spania au permis clanurilor italiene să cunoască aprofundat teritoriul, să aibă numeroase baze logistice şi prin urmare capacitatea de a-i găzdui pe cei căutaţi de justiţie", a spus generalul de carabinieri din Napoli, Gaetano Maruccia.
Afirmaţiile sale au fost confirmate de colonelul Luis Gujarro, comandantul Unitad Central Operativa a Guardia Civil din Madrid: "Sinergia cu arma carabinierilor din Napoli a dus la rezultate foarte mulţumitoare. Căutările noastre nu se opresc însă odată cu arestarea unui camorrist. Dar acest lucru arată că avem nevoie de informaţii".
Un acord pe linie investigativă şi judiciară a fost semnat în urmă cu câteva zile, sub condiţie de maximă confidenţialitate, între colonelul Gujarro şi generalul Maruccia, la Ministerul Justiţiei.
Nu există sector în care natura prădătoare a Camorrei să nu-şi fi lăsat amprenta. Echipa Mobilă din Napoli a semnalat existenţa unor "baterii" întregi de hoţi de ceasuri Rolex şi jefuitori de bănci ,în insulele Ibiza şi Formetera. "Loviturile s-au triplat în decurs de un an. Toate sunt echipe de "profesionişti", toţi napoletani", a confirmat vicechestorul Vittorio Pisani. Un fragment din Napoli interlop s-a mutat în noile paradisuri ale boss-ilor.
Citește pe Antena3.ro