Pacalelile de 1 aprilie sunt vechi de cand lumea. Se pare ca primele referinte la aceasta zi apar inca din 1392, in Marea Britanie, in scrierile lui Geoffrey Chaucer. Si anume: o poveste despre un cocos pacalit de o vulpe, care pare sa se petreaca pe 1 aprilie. Dar autorul este evaziv, spune 32 de zile dupa martie, ceea ce a fost interpretat ca a 32-a zi de la inceputul lui martie (1 aprilie), sau a 32-a zi dupa finalul lunii martie (2 mai).
Mai exista teoria conforma careia Ziua Pacalelilor are legatura cu trecerea la calendarul gregorian in Franta anului 1564. Regele Carol al IX-lea a hotarat ca Anul Nou sa nu mai fie sarbatorit la 1 aprilie, cum se obisnuia pana atunci la curtea franceza, ci la 1 ianuarie.
Chiar si dupa aceasta modificare, unii nobili au continuat, in gluma, sa trimita cadouri hazlii si pe 1 Aprilie. De asemenea, se faceau diferite farse, precum invitatia la o intalnire care de fapt nu urma sa aiba loc. Cei care nu reuseau sa tina pasul cu vremurile si se incapatanau sa serbeze inceputul anului intre 25 martie si 1 aprilie erau tinta farselor celorlalti si au fost botezati "Poisson d'Avril" (peste de aprilie, in traducere), care a devenit si denumirea frantuzeasca a Zilei Pacalelilor. Istoria arata insa ca tranzitia de la un calendar la altul s-a facut timp de un secol, deci teoria ofera mai degraba o explicatie "populara" decat una stiintifica.
De-a lungul timpului, obiceiul s-a raspandit in intreaga lume, iar o data cu dezvoltarea mass-media, a devenit posibila realizarea unor farse carora le-au cazut victime mii de oameni.
Pe 1 Aprilie 2008, BBC a difuzat un reportaj cu pinguini zburatori. "Micutii astia sunt capabili de ceva ce nici o alta specie de pinguini nu poate face, este uimitor', declara Terry Jones, fost membru al grupului de umor Monty Python. Pe un fundal muzical angelic, pinguinii incepeau... decolarea! Rezultatul: numerosi telespectatori si cateva publicatii respectabile au in ghitit "gogoasa'.
Pe 1 Aprilie 2002 se arata intr-un comunicat, "bazat' pe un studiu realziat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), ca blondele naturale vor disparea in 200 de ani. Studiul dadea vina pe raspandirea excesiva a blondelor vopsite si pe mostenirea genetica atunci cand decreta ca, cel mai probabil, ultima blonda se va naste in 2202. Nu e blonda, e doar Adelina Pestritu, care ii place la nebunie sa comploteze de 1 Aprilie. Are grija de toti prietenii, sa nu scape de farse. E drept ca uneori a dat dovada de umor negru. "Intr-un an, cand m-am simtit rau mai multe zile la rand, i-am spus unei prietene ca m-am internat in spital si ma pregatesc sa intru in operatie. Speriata, prietena mea a alergat disperata la spital si m-a sunat numaidecat sa ma intrebe de numarul salonului', a declarat Adelina.
Marius Mihalache este de parere ca am avea nevoie in calendar de mai multe zile de 1 Aprilie. "In aceasta zi minunata avem zambetul pe buze! Noi, romanii, suntem un popor trist si ar fi frumos sa ne bucuram in mai multe zile de pacalelile prietenilor, sa radem si sa facem haz de necaz'.
Lui Toni Grecu, umoristul care a infiintat grupul Divertis si fiind specializat in "hazul de necaz", nu-i plac pacalelile de 1 Aprilie. Daca tot exista aceasta zi a pacalelilor, atunci sa fie, dar sa fie un prilej de glumite inofensive. Daca faci glume proaste, risti sa-l bagi in boala pe bietul pacalit. Si nu cred ca acesta este scopul urmarit. In fine, pentru a face farse trebuie mai intai de toate sa ai simtul umorului, sa cunosti bine personajul in cauza si sa te gandesti la o capcana de care si el va putea sa faca haz la sfarsit. Eu cred ca umorul este varful de lance al inteligentei si acolo unde desteptaciune nu prea e, nici umor nu prea exista. Asa cum spunea Carnieri, "vorba de spirit si umorul rad impreuna, dar pe cand cea dintai rade si se cearta, umorul rade si se impaca'... Asadar sa tratam cum se cuvine ziua de 1 Aprilie, sa ne lasam pacaliti, sa radem si sa ne impacam, caci o viata avem!