x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lazăr Comănescu: Italia va respecta cetăţenii români

Lazăr Comănescu: Italia va respecta cetăţenii români

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Iun 2008   •   00:00
Lazăr Comănescu: Italia va respecta cetăţenii români

10:56 • Italia şi România vor organiza reuniuni la nivel înalt periodice, după modelul reuniunilor dintre liderii de la Roma şi cei ai altor ţări membre UE, au anunţat luni miniştrii de externe italian şi român într-o conferinţă de presă comună, relatează agenţia de presă APcom.

Italia şi România vor organiza reuniuni la nivel înalt periodice, după modelul reuniunilor dintre liderii de la Roma şi cei ai altor ţări membre UE, au anunţat luni miniştrii de externe italian şi român într-o conferinţă de presă comună, relatează agenţia de presă APcom.

DIALOG. Reuniunile vor dezbate principalele teme de interes bilateral."Am fost de acord asupra necesităţii organizării unor reuniuni interguvernamentale, care vor presupune, bineînţeles, prezenţa şefilor celor două guverne şi a unor delegaţii formate din miniştri din ambele executive", a declarat şeful diplomaţiei italiene Franco Frattini. Comănescu şi Frattini au semnat luni şi un acord pentru protejarea minorilor români neînsoţiti, aflaţi pe teritoriul italian. "Am semnat un acord care se referă la protejarea copiilor neînsoţiţi, aflaţi în situaţii dificile, care se află pe teritoriul italian", a declarat ministrul român. Aceştia vor primi "asistenţa necesară pînă în momentul în care vor fi încredinţaţi părinţilor sau tutorilor, iar în această perioadă vor putea beneficia de acces la sistemele de educaţie, sanitar şi la orice au nevoie", a arătat Lazăr Comănescu. Documentul pune bazele unui sistem de colaborare între România şi Italia, pentru o intervenţie mai rapidă şi mai eficientă în cazul minorilor români aflaţi pe teritoriu italian, care sunt privaţi de asistenţă în lipsa unor adulţi care să aibă dreptul de a avea grijă de ei. În cadrul acestui program, care garantează întoarcerea asistată a minorilor în ţară, autorităţile competente din cele două state vor face schimb de informaţii, pentru a asigura aplicarea măsurilor de protecţie socială şi reintegrare necesare. În ceea ce priveşte pachetul de siguranţă, Italia a dat asigurări României că măsurile incluse "respectă directivele europene", a afirmat Comănescu. Oficialul român a subliniat că "obiectivul este evitarea actelor de tip xenofob". Şeful diplomaţiei române s-a declarat convins că Italia va respecta diferenţa clară dintre dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor comunitari şi problema cetăţenilor din "state terţe".

×
Subiecte în articol: magazin