x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Letonii îi imploră pe suedezi să le invadeze ţara

Letonii îi imploră pe suedezi să le invadeze ţara

18 Dec 2008   •   00:00
Letonii îi imploră pe suedezi să le invadeze ţara

O petiţie online în favoarea invadării Letoniei de către Suedia a devenit foarte populară printre internauţii letoni. Săturat de guvernanţii care au eşuat lamentabil în stoparea recesiunii economice a ţării, letonul Roberts Safonovs a luat problema în propriile mâini şi a creat o petiţie online în care cere Suediei să invadeze Letonia şi să preia controlul ţării.



"Noi, poporul leton, rugăm Suedia să ocupe Letonia. Considerăm că statul leton nu are nici un motiv să mai existe. Vrem să devenim cetăţeni suedezi şi promitem că ne vom supune legilor suedeze. În schimb, ne dorim cetăţenia suedeză şi aceleaşi drepturi ca şi suedezii", se precizează în petiţie. Cu timpul, notează AFP, citată de Agerpres, petiţia a devenit cunoscută printre letoni şi până în prezent a atras peste 10.000 de semnături. De-a lungul istoriei, Letonia a fost ocupată de ruşi, germani şi polonezi, dar spre deosebire de aceste nefericite episoade istorice, ocupaţia suedeză - care a început în 1621 şi a durat 172 de ani - încă este văzută ca epoca de aur a ţării.
În Letonia, suedezii sunt consideraţi invadatori cu bune intenţii, care îmbunătăţesc standardele de viaţă, deschid şcoli şi sunt, în general, mult mai civilizaţi decât ruşii - cei care i-au precedat şi apoi urmat în ocuparea teritoriului leton.
Ideea ocupării Letoniei de către un stat coleg în UE ar putea fi considerată comică, dar nu este neapărat o fantezie.
Companiile şi băncile suedeze se află în capul listei investitorilor străini în Letonia, acestea urmând să aibă pierderi foarte mari în cazul prăbuşirii economiei locale. Printre semnatarii petiţiei se află şi personaje celebre, precum premierul leton, directorul FMI sau noul preşedinte al SUA, Barack Obama. Evident, în spatele acestor nume stau de fapt letoni cu un dezvoltat simţ al umorului. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea