x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Liderii CNS susţin că Ţinutul Secuiesc îşi cere autonomia

Liderii CNS susţin că Ţinutul Secuiesc îşi cere autonomia

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Feb 2008   •   00:00
Liderii CNS susţin că Ţinutul Secuiesc îşi cere autonomia

14:44 • Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, că referendumului pentru autonomie, organizat în perioada decembrie 2006 - februarie 2008, a fost un succes, în favoarea lui exprimându-se 99% dintre cei care au participat la el. Potrivit raportului Comisiei Permanente a CNS, prezentat sâmbătă la Sf. Gheorghe, în acest interval, în aproape 200 de localităţi, mai mult de 200.000 de cetăţeni au răspuns afirmativ la întrebarea "Doriţi ca Ţinutul Secuiesc să dobândească statut autonom şi localitatea în care trăiţi să aparţină de acesta?".

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, că referendumului pentru autonomie, organizat în perioada decembrie 2006 - februarie 2008, a fost un succes, în favoarea lui exprimându-se 99% dintre cei care au participat la el. Potrivit raportului Comisiei Permanente a CNS, prezentat sâmbătă la Sf. Gheorghe, în acest interval, în aproape 200 de localităţi, mai mult de 200.000 de cetăţeni au răspuns afirmativ la întrebarea "Doriţi ca Ţinutul Secuiesc să dobândească statut autonom şi localitatea în care trăiţi să aparţină de acesta?".

PRIMII PAŞI. În raport se susţine că referendumul a fost un succes: "În baza rezultatelor înregistrate, CNS a considerat că referendumul este valabil şi a avut succes, locuitorii Ţinutului Secuiesc pe baza dreptului la autodeterminare au votat pentru înfiinţarea prin lege a Ţinutului Secuiesc ca o entitate administrativ-teritorială autonomă. Prin aceasta comunitatea şi-a exprimat voinţa pentru autonomie. Consiliul Naţional Secuiesc, luând în considerare recomandarea Comisiei Legislative a Parlamentului României privind proiectul de lege a statutului de autonomie, care prevede că, pe baza Legii 215/2001 privind administraţia locală, proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum, şi în acest caz organizarea referendumului este obligatorie, a iniţiat un referendum oficial la nivelul consiliilor locale din Ţinutul Secuiesc privind autonomia acestuia". Potrivit acestora, peste 99% dintre cei care au participat la referendum s-au exprimat în favoarea autonomiei teritoriale.

 

×
Subiecte în articol: magazin secuiesc