STIINTA
Omul va trai pana la 120-150 de ani
Peste 10.000 de ani, Sahara va fi verde, verile foarte calde, iar iernile foarte reci, iar oamenii, daca vor mai fi, vor gandi si vor trai mai mult, dar nu vor invinge virusurile si bacteriile, nu vor inceta sa manance carne si nu se vor hrani cu alimente sintetice.
In 1996, americanul Danny Hillis, om de stiinta "vizionar", si Brian Eno, muzician englez de faima mondiala, au creat Long Now Foundation, pentru a realiza un orologiu urias care sa bata "tic-tac" o data pe an, sa mute acul indicator o data intr-un secol, sa sune la inceputul fiecarui mileniu, si care, in felul acesta, sa scandeze timpul vreme de... 10.000 de ani, fara ca nimeni sa-l intoarca. Opera colosala, care va fi construita in inima unui munte din Nevada, are un dublu scop: sa lase un semn despre epoca noastra, asa cum sunt piramidele pentru egipteni, si sa ne oblige azi sa ne gandim la ce va fi maine. Ultimul numar al revistei Newton a urmarit "utopia" lui Hillis si a cerut unui numar de sapte experti sa "se gandeasca in mod concret la ziua de maine".
INTREBARI. Cati vom fi? "Peste 10.000 de ani - afirma Antonio Golini, profesor de Demografie la Universitatea La Sapienza din Roma - se va prelungi durata medie de viata a omului pana la 120-150 de ani, nu vor mai exista deosebiri somatice intre grupuri etnice. Totusi, nu putem sti cati vom fi."
Ce vom manca? "Atata vreme cat pe planeta noastra vor trai animale, omul nu va renunta sa le vaneze sau sa le creasca pentru a se hrani", opineaza Carlo Cannella, directorul Institutului de Stiinta a Alimentatiei de la Universitatea La Sapienza din Roma. "Chiar daca resursele naturale vor fi mai reduse, nu vom deveni niciodata toti vegetarieni."
CUM VOM ARATA. "Stiinta poate invinge cancerul si bolile degenerative, dar, in mod sigur, nu va infrange niciodata bolile infectioase, fiindca bacteriile, virusurile si parazitii fac parte din ecosistemul planetei noastre. Este insa foarte putin probabil ca specia noastra sa dispara din cauza unei boli infectioase", precizeaza un alt om de stiinta.
Citește pe Antena3.ro