x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Macedonia / Anticipatele bat la uşă

Macedonia / Anticipatele bat la uşă

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Apr 2008   •   00:00

Deputaţii macedoneni au votat pentru dizolvarea Parlamentului sâmbătă, deschizând calea pentru alegeri anticipate, după luni de stagnare politică şi respingerea de către NATO a integrării ţării în Alianţă.

Deputaţii macedoneni au votat pentru dizolvarea Parlamentului sâmbătă, deschizând calea pentru alegeri anticipate, după luni de stagnare politică şi respingerea de către NATO a integrării ţării în Alianţă.

 

UN NOU GUVERN. Facţiunea premierului Nikola Gruievski a susţinut moţiunea, care declanşează o nouă perioadă de incertitudine politică în această ţară din Balcani la mai puţin de doi ani de când guvernul a fost învestit. Alegerile trebnuie să aibă loc în două luni. "Pot anunţa că Parlamentul a acceptat decizia de dizolvare", a declarat preşedintele Parlamentului, Ljubisa Georgijevski, după ce 70 dintre cei 120 deputaţi au votat pentru moţiune. Guvernul multietnic era cuprins de luni de zile de o criză legată de reformele necesare şi drepturile pentru minoritatea albaneză. Lovitura finală s-a produs la începutul lunii aprilie, când Grecia a blocat invitaţia de aderare a Macedoniei la NATO din cauza vechii dispute privitoare la numele ţării, despre care Atena spune că ţine strict de patrimoniul ei. Macedonia are graniţe cu noul stat Kosovo şi a fost salvată de la un zăboi etnic în 2001 cu ajuutorul medierii NATO şi UE. Marile puteri sunt atente în ceea ce priveşte Macedonia, temându-se de noi tensiuni etnice.  "În următoarele zile vom discuta despre data alegerilor", a spus o sursă din guvern. "Cel mai probabil ele vor avea loc la 1 iunie sau 8 iunie", potrivit sursei.  Sentimentele anti-Grecia au atins cote maxime şi unii analişti au spus că partidul conservator VMRO-DPMNE al lui Gruievski speră să profite de acest aspect pentru a obţine un mandat nou, mai puternic. Alţii se tem că acest conflict cu Grecia, rata mare a şomajului şi lipsa dezvoltării economice ar putea alimenta frustrările în rândul minorităţii albaneze. Această minoritate a primit drepturi mai ample în urma acordului din 2001, dar unii dintre lideri spun că încă nu s-au luat suficiente măsuri.

 

×
Subiecte în articol: magazin