O enciclopedie a celor mai importante figuri spirituale ale umanităţii este totdeauna binevenită. De la religiile antice la invăţătura budistă, de la naşterea islamului la monahismul creştin, de la misticii hinduşi la gănditorii independenţi, precum Bulgakov, Gurdjieff şi Simone Weil, Jacques Brosse prezintă aici marea frescă a aventurii spirituale a omenirii, văzută prin prisma maeştrilor şi şcolilor sale.
O enciclopedie a celor mai importante figuri spirituale ale umanităţii este totdeauna binevenită. De la religiile antice la invăţătura budistă, de la naşterea islamului la monahismul creştin, de la misticii hinduşi la gănditorii independenţi, precum Bulgakov, Gurdjieff şi Simone Weil, Jacques Brosse prezintă aici marea frescă a aventurii spirituale a omenirii, văzută prin prisma maeştrilor şi şcolilor sale. Autorul, a cărui operă a fost laureată cu Marele Premiu al Academiei Franceze in 1987, este in acelaşi timp filosof, maestru zen, naturalist şi specialist in tradiţiile spirituale ale Orientului şi Occidentului. El oferă publicului chintesenţa ştiinţei sale, in aceste o sută douăzeci şi cinci de capitole ce se indreaptă spre esenţă. Mistici şi "moaşe ale sufletelor" de pretutindeni şi din toate epocile sunt reuniţi in această sinteză enciclopedică.
Selecţie. "In cartea de faţă, toate căile, toate şcolile sunt, in principiu, reprezentate, dar, in ceea ce priveşte oamenii, trebuia făcută o selecţie. Principiul acesteia se impunea de la sine: nu apar aici decăt maeştrii al căror mesaj este incă viu şi poate fi incă util", se destăinuie autorul in prefaţă. "In esenţă, prezenta lucrare este constituită din monografii ce expun viaţa, experienţa şi personalitatea, opera şi invăţătura celor mai mari maeştri, conţinănd insă şi unele articole de sinteză consacrate diferitelor şcoli, diferitelor curente spirituale de care sunt legaţi aceşti maeştri."