x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Marele Ducat de Luxemburg, aproape de legalizarea eutanasiei

Marele Ducat de Luxemburg, aproape de legalizarea eutanasiei

19 Dec 2008   •   00:00

Deputaţii luxemburghezi s-au pronunţat, ieri, din nou, în favoarea legalizării eutanasiei, adoptând un text căruia i se opune suveranul, susţinut şi de Papa Benedict al XVI-lea, relatează AFP.



Aleşii au adoptat, în urma unei dezbateri de peste cinci ore, proiectul de lege cu 31 de voturi pentru, 26 împotrivă şi trei abţineri. Textul va face din Marele Ducat de Luxemburg, atunci când va intra în vigoare, cea de-a treia ţară din Uniunea Europeană care legalizează eutanasia, după Olanda şi Belgia. Votul acordat joi este un vot numai în primă lectură, după ce textul care a fost votat în februarie în primă lectură a fost amendat la solicitarea Consiliului de Stat, care are rolul unei a doua camere parlamentare în Luxemburg. Camera Deputaţilor a anunţat joi că ar putea renunţa la analizarea legii în a doua lectură, ţinând cont de lectura din februarie, Consiliul de Stat urmând să valideze această posibilitate.
În cazul în care Consiliul de Stat va ordona analizarea în a două lectură, acesta nu va putea avea loc înainte de martie. Odată cu finalizarea parcursului parlamentar, rămâne ca suveranul, Marele Duce Henri de Luxemburg, să promulge legea, acesta fiind o procedură de durată deoarece, în paralel, se desfăşoară un proces pentru reducerea atribuţiilor sale. Monarhul a generat o criză instituţională în ţară, după ce a anunţat la începutul lui decembrie că nu va semna această lege, invocând argumente morale.

×
Subiecte în articol: lumea