Primul cuplu al Americii a cunoscut şi perioade dificile, Barack şi Michelle Obama fiind pe punctul de a se despărţi, în 2000, atât din cauza ambiţiilor de ascensiune politică ale preşedintelui SUA, cât şi a situaţiei financiare precare a familiei.
Deşi portretizaţi în presă ca un cuplu care îşi valorizează viaţa de familie, Barack şi Michelle Obama au traversat şi perioade tensionate, potrivit cărţii "Renegade", informează Daily News.
"La vremea respectivă în cuplu nu exista nici comunicare şi nici romantism", scrie autorul cărţii, jurnalistul american Richard Wolffe, care a acoperit campania lui Obama pentru revista Newsweek. "Michelle era supărată din cauza egoismului şi ambiţiilor soţului său. El credea despre ea că este rece şi nerecunoscătoare", mai spune Richard Wolffe.
În acea perioadă, Barack Obama era în punctul cel mai jos al ierarhiei politice, candidând împotriva lui Bobby Rush şi pierzând bătălia electorală, iar soţia lui, Michelle, avea grijă de fetiţa lor în vârstă de doi ani, Malia. "Ea ura bătălia electorală eşuată în care se angajase soţul său în 2000, iar mariajul lor avea multe probleme la momentul în care al doilea copil al cuplului, Sasha, s-a născut. Politica i se părea soţiei lui Obama, la vremea respectivă, o luptă pierdută din start", se spune în carte.
Problemele din cuplul prezidenţial s-au amplificat când Barack Obama a aflat că nu se afla pe lista invitaţilor la Convenţia Naţională a Democraţilor în 2000, pentru că ar fi supărat anumiţi oficiali.
"În prezent lucrurile stau mult mai bine pentru primul cuplu al Americii", a afirmat Richard Wolffe, care o citează pe Michelle Obama, care a spus: "Este important să ne asigurăm că fetele noastre sunt bine. Suntem suficient de puternici să ne confruntăm cu tot ce va veni şi ştim că în final totul va fi bine".
Cartea povesteşte şi momentul primei întâlnirii dintre cei doi, în urmă cu 18 ani, când Barack Obama organiza traininguri pentru 120 de lideri ai comunităţilor religioase.
"Am simţit că el degaja o anumită putere şi m-am trezit gândind «Acest om este diferit. Şi asta pe lângă faptul că este atrăgător, amabil şi cu simţul umorului»", a spus Michelle Obama despre momentul în care l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină soţ.
Cel mai mare mit deconstruit de cartea "Renegade" se referă însă la faptul că finanţarea campaniei lui Obama ar fi fost susţinută de donaţiile online, în valoare de cinci sau zece dolari, a sute de mii de oameni.
"Nu a fost Internetul", spune în carte Penny Pritzker, care a condus comitetul naţional financiar al campaniei lui Obama. "S-a folosit de fapt acelaşi traseu clasic al donaţiilor în sume considerabile, provenind de la personalităţi americane", se mai spune în carte.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro