x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Microsoft se împrumută pentru a cumpăra Yahoo

Microsoft se împrumută pentru a cumpăra Yahoo

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Feb 2008   •   00:00
Microsoft se împrumută pentru a cumpăra Yahoo

10:11 • Microsoft Corp a anunţat luni că ar putea împrumuta fonduri pentru prima dată în istoria companiei, pentru a finanţa o parte din oferta nesolicitată de 44,6 miliarde dolari înaintată pentru preluarea Yahoo Inc.

Microsoft Corp a anunţat luni că ar putea împrumuta fonduri pentru prima dată în istoria companiei, pentru a finanţa o parte din oferta nesolicitată de 44,6 miliarde dolari înaintată pentru preluarea Yahoo Inc.

OFERTĂ. Microsoft a mai anunţat că se aşteaptă ca membrii consiliului Yahoo să accepte rapid oferta, însă compania Yahoo a estimat la sfârşitul săptămânii trecute că "va dura destul de mult" să cântărească toate posibilităţile strategice, inclusiv cea de a rămâne independentă. O sursă familiară cu strategia companiei a declarat că Yahoo ia în considerare o alianţă cu Google Inc, pentru a para oferta Microsoft. Directorul financiar Microsoft, Chris Liddell, a spus că firma de software ar putea solicita un credit pentru a asigura lichiditatea necesară ofertei înaintate companiei Yahoo, care presupune 50% din plată în acţiuni şi 50% în lichiditate, în loc să îşi folosească întreaga rezervă de 21 miliarde dolari. "Probabil că vom face primul împrumut al companiei", a declarat Liddell în cadrul unei întruniri anuale cu analiştii. "Va fi o combinaţie între lichiditatea de care dispunem deja şi un credit". Liddell a refuzat să spună dacă Microsoft cumpără deja acţiuni Yahoo de la bursă. De asemenea, nu a dat informaţii legate de ce formă de credit va contracta Microsoft din piaţa de capital. Microsoft a făcut publică vineri oferta de a plăti acţionarilor Yahoo suma de 31 dolari/acţiune sau 0,9509 acţiuni Microsoft. Afacerea este menită să creeze un concurent puternic pentru Google Inc, ce domină sectorul căutării pe internet şi al publicităţii online.

ANALIZA ANALIŞTILOR. Un analist din cadrul Fort Pitt Capital Group, Kim Caughey, consideră că Microsoft ar avea probabil mai multe avantaje din folosirea unui credit: "M-am întrebat deseori de ce Microsoft preferă să acumuleze lichiditate. Nu are sens din punct de vedere financiar". Întrebat de ce Microsoft a ales o ofertă ce include şi acţiuni în locul unei oferte bazate exclusiv pe lichiditate, Liddell a răspuns că analiştii trebuie să ia în considerare cele 31 miliarde dolari chetuite de companie pentru răscumpărare de acţiuni şi dividende în anul fiscal 2007. În cadrul aceleiaşi întruniri, directorul executiv Microsoft, Steve Ballmer, a declarat că oferta pentru Yahoo este generoasă şi să se aşteaptă că acţionarii şi membrii consiliului Yahoo să fie rapid de acord cu preluarea. "Considerăm că acţionarii şi consiliul Yahoo ni se vor alătura repede în decizia de a ne continua activitatea împreună", a mai spus Ballmer. Potrivit unei surse familiare cu strategia Yahoo, compania s-ar putea alia cu Google Inc pentru a para oferta Microsoft. De asemenea, a mai primit contracte preliminare din partea altor companii de media, tehnologie, telecomunicaţii şi companii financiare. Microsoft a anunţat că o fuziune cu Yahoo ar accelera procesul de construire a unei companii capabile să controleze 40% din piaţa publicităţii pe internet. Ballmer a subliniat, cu toate acestea, că în cazul în care oferta are succes, va continua să investească în extinderea afacerii.

×
Subiecte în articol: magazin oferta Microsoft yahoo