x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mihail Gorbaciov avertizează ruşii cu privire la reapariţia stalinismului

Mihail Gorbaciov avertizează ruşii cu privire la reapariţia stalinismului

de Jurnalul National    |    27 Sep 2007   •   00:00

Fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, i-a avertizat miercuri pe conaţionalii săi cu privire la riscurile unei reapariţii a stalinismului, afirmănd că ţara lor riscă să uite trecutul nefericit, relatează Reuters.

"Ar trebui să ne amintim de cei care au suferit, deoarece aceasta a fost o lecţie pentru noi toţi", a afirmat Gorbaciov intr-o conferinţă de presă susţinută cu prilejul aniversării a 70 de ani de la instalarea regimului dictatorial al lui Iosif Stalin.

"Trebuie să eliminăm din noi inşine orice urmă de stalinism, nu in picături mici, ci cu paharul sau chiar cu găleata", a adăugat fostul lider sovietic. "Există oameni care susţin că preşediniţia lui Stalin a fost o Epocă de Aur, in timp ce teoria lui Nikita Hruşcev a fost o mare utopie, iar neostalinismul lui Leonid Brejnev a fost continuarea Epocii de Aur", a comentat el.

In timpul Marii Terori staliniste, din august 1937-noiembrie 1938, 1,7 milioane de cetăţeni ruşi au fost arestaţi, dintre care 818.000 au fost executaţi, au declarat membrii grupului pentru drepturile omului, Memorial.

Istoricii estimează că pănă la 13 milioane de persoane au fost ucise sau trimise in lagăre de muncă in fosta Uniune Sovietică intre 1921 şi 1953, anul in care Stalin a murit.

In pofida recordului de victime din timpul regimului lui Stalin, sondajele recente arată că foarte mulţi tineri ruşi au o părere favorabilă despre fostul lider sovietic, iar anul acesta au existat incercări de a relua practicile lui abuzive, care au avut ecou in răndul tinerilor naţionalişti. Aproape 45 la sută dintre aceştia afirmă că Stalin a făcut mai mult bine decăt rău, iar jumătate consideră că a fost un conducător inţelept, potrivit unui sondaj realizat in iulie de centrul Iuri Levada.

Un serial documentar difuzat la ore de maximă audienţă la inceputul acestui an a atras o serie de critici vehemente deoarece a incercat să il infăţişeze pe Stalin intr-o nouă lumină, in calitate de persoană care avea o conştiinţă, iar in ultimile zile de viaţă, aflată in căutarea relaţiei sale cu Dumnezeu.

Preşedintele Vladimir Putin nu l-a lăudat niciodată pe Stalin, dar a reuşit să stărnească o serie de controverse in cadrul unei intălniri cu profesorii cănd a afirmat că Rusia "nu ar trebui să permită altora să ne impună un sentiment de vinovăţie", adăugănd că statul "nu a avut pagini atăt de sumbre (de istorie) ca in cazul nazismului".

Un nou manual de istorie redactat in parte de şeful echipei de strategi politici ai lui Putin, Vladislav Surkov şi publicat in iunie il descrie pe Stalin ca fiind dur, dat in acelaşi timp "cel mai de succes lider al URSS". Manualul prezintă foarte puţine detalii cu privire la Marea Teroare, subliniind in schimb realizările lui Stalin in ceea ce priveşte relansarea economiei sovietice după cel de al doilea război mondial şi industrializarea ţării.

"In timpul regimului său, teritoriul ţării s-a extins pănă la graniţele fostului Imperiu Rus (şi uneori chiar dincolo de acestea), s-a căştigat cel mai mare război - Marele Război Patriotic, s-a realizat industrializarea şi s-a revoluţia culturală" din Rusia, scrie manualul.

Gorbaciov, apreciat in Occident ca fiind liderul care a pus capăt Războiului Rece, dar contestat de mulţi conaţionali ruşi pentru că se afla la conducere in momentul destrămării Uniunii Sovietice, a strănit discuţii aprinse in cadrul conferinţei pe tema acestui manual.

Se pregăteşte o amplă campanie de revizuire a istoriei colective", a declarat Irina Şcerbacova, coordonator de proiect in cadrul grupării Memorial. "Le transmitem (tinerilor ruşi) jumătatre minciuni şi jumătate adevărul, iar la sfărşit vom avea nişte cinici perfecţi", a explicat ea.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin stalin