x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mihail Saakaşvili vrea să repare relaţia cu Rusia

Mihail Saakaşvili vrea să repare relaţia cu Rusia

de Corina Andriuta    |    08 Ian 2008   •   00:00
Mihail Saakaşvili vrea să repare relaţia cu Rusia
Sursa foto: SHAKH AIVAZOV/

Mihail Saakaşvili, preşedintele Georgiei, care a căştigat alegerile anticipate desfăşurate sămbătă, ale căror rezultate sunt contestate de opoziţie, spune intr-un interviu acordat Reuters că doreşte să imbunătăţească relaţiile Georgiei cu Rusia."Primul pas pentru noi este să căutăm noi oportunităţi pentru a imbunătăţi relaţiile deteriorate cu Rusia", a declarat Saakaşvili.

PRIORITATE. Preşedintele Georgiei nu a oferit detalii cu privire la modalitatea in care aceste relaţiile ar putea fi refăcute: "Cu siguranţă suntem dispuşi să ne asumăm partea care ne revine in efortul de a imbunătăţi aceste relaţii". Relaţiile dintre Tbilisi şi Moscova au fost foarte tensionate in timpul celor patru ani de cănd Saakaşvili a ajuns la putere, pentru că preşedintele georgian a orientat ţara spre NATO şi Occident. In plus, Rusia susţine regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia şi a intrerupt relaţiile comerciale şi de transport cu Georgia. Georgia este situată in Caucazul de Sud, zonă prin care trece o conductă de petrol deosebit de importantă din Marea Caspică spre Europa şi unde atăt Statele Unite, căt şi Rusia se luptă să aibă influenţă. Comisia Centrală Electorală a validat victoria lui Mihail Sakaşvili la alegerile prezidenţiale de sămbătă, unde a obţinut mai mult de 52% dintre voturi, aproape dublu faţă de căt a obţinut contracandidatul său, Levan Gaceciladze. Acesta din urmă este liderul coaliţiei opoziţiei, care il acuză pe Saakaşvili de corupţie şi de gestionare defectuoasă a economiei şi care a chemat la proteste de stradă pentru a contesta rezultatul acestor alegeri. Saakaşvili a declanşat alegeri anticipate pentru a-şi reface credibilitatea, după ce şi-a atras critici din partea aliaţilor occidentali in urma reprimării unor manifestaţii ale opoziţiei, in luna noiembrie. Observatorii occidentali au spus că la aceste alegeri s-au inregistrat unele nereguli, dar care nu au avut un impact major asupra caracterului de competiţie al alegerilor. "Putem organiza alegeri libere şi corecte, intr-un mediu foarte competitiv. Alegerile ar fi putut fi căştigate şi de cealaltă tabără", a spus Saakşvili.

OBSESIE. In timpul campaniei sale electorale, Saakaşvili a spus că doreşte să redobăndească controlul asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, in care au izbucnit conflicte după destrămarea URSS-ului şi care se bucură in prezent susţinerea Rusiei. Luni insă, Saakaşvili, un aliat fidel Statelor Unite, care a preluat puterea in mod paşnic in timpul Revoluţiei Trandafirilor din 2003, a respins posibilitatea unui conflict militar. "Este ultimul lucru de care Georgia are nevoie in prezent - să fie implicată in vreo confruntare militară. Din fericire, nimeni altcineva din această regiune nu doreşte astfel de acţiuni", a precizat el. Militari georgieni şi ruşi sunt desfăşuraţi la graniţa Georgiei, in regiunile Osetia de Sud şi Abhazia. Ruşii au un mandat de menţinere a păcii, insă ambele ţări se acuză reciproc de provocări. Ministerul rus de Externe a spus intr-un comunicat că votul din Georgia a fost falsificat pentru a-i oferi victoria lui Saakaşvili. Georgienii au votat sămbătă şi la referendumul cu privire la intenţia de a se integra in NATO - care probabil a primit o amplă susţinere - insă consultarea populară pe această temă ar putea aduce şi mai multe critici din partea Rusiei. "Este incă o şansă ca NATO să in serios şi mai mult această regiune", a comentat Saakaşviki, adăugănd că georgienii vor cu siguranţă să se integreze in NATO.

×
Subiecte în articol: magazin saakaşvili saaka