Mihail Saakaşvili, preşedintele Georgiei, care a căştigat alegerile anticipate desfăşurate sămbătă, ale căror rezultate sunt contestate de opoziţie, spune intr-un interviu acordat Reuters că doreşte să imbunătăţească relaţiile Georgiei cu Rusia."Primul pas pentru noi este să căutăm noi oportunităţi pentru a imbunătăţi relaţiile deteriorate cu Rusia", a declarat Saakaşvili.
PRIORITATE. Preşedintele Georgiei nu a oferit detalii cu privire la modalitatea in care aceste relaţiile ar putea fi refăcute: "Cu siguranţă suntem dispuşi să ne asumăm partea care ne revine in efortul de a imbunătăţi aceste relaţii". Relaţiile dintre Tbilisi şi Moscova au fost foarte tensionate in timpul celor patru ani de cănd Saakaşvili a ajuns la putere, pentru că preşedintele georgian a orientat ţara spre NATO şi Occident. In plus, Rusia susţine regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia şi a intrerupt relaţiile comerciale şi de transport cu Georgia. Georgia este situată in Caucazul de Sud, zonă prin care trece o conductă de petrol deosebit de importantă din Marea Caspică spre Europa şi unde atăt Statele Unite, căt şi Rusia se luptă să aibă influenţă. Comisia Centrală Electorală a validat victoria lui Mihail Sakaşvili la alegerile prezidenţiale de sămbătă, unde a obţinut mai mult de 52% dintre voturi, aproape dublu faţă de căt a obţinut contracandidatul său, Levan Gaceciladze. Acesta din urmă este liderul coaliţiei opoziţiei, care il acuză pe Saakaşvili de corupţie şi de gestionare defectuoasă a economiei şi care a chemat la proteste de stradă pentru a contesta rezultatul acestor alegeri. Saakaşvili a declanşat alegeri anticipate pentru a-şi reface credibilitatea, după ce şi-a atras critici din partea aliaţilor occidentali in urma reprimării unor manifestaţii ale opoziţiei, in luna noiembrie. Observatorii occidentali au spus că la aceste alegeri s-au inregistrat unele nereguli, dar care nu au avut un impact major asupra caracterului de competiţie al alegerilor. "Putem organiza alegeri libere şi corecte, intr-un mediu foarte competitiv. Alegerile ar fi putut fi căştigate şi de cealaltă tabără", a spus Saakşvili.
OBSESIE. In timpul campaniei sale electorale, Saakaşvili a spus că doreşte să redobăndească controlul asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, in care au izbucnit conflicte după destrămarea URSS-ului şi care se bucură in prezent susţinerea Rusiei. Luni insă, Saakaşvili, un aliat fidel Statelor Unite, care a preluat puterea in mod paşnic in timpul Revoluţiei Trandafirilor din 2003, a respins posibilitatea unui conflict militar. "Este ultimul lucru de care Georgia are nevoie in prezent - să fie implicată in vreo confruntare militară. Din fericire, nimeni altcineva din această regiune nu doreşte astfel de acţiuni", a precizat el. Militari georgieni şi ruşi sunt desfăşuraţi la graniţa Georgiei, in regiunile Osetia de Sud şi Abhazia. Ruşii au un mandat de menţinere a păcii, insă ambele ţări se acuză reciproc de provocări. Ministerul rus de Externe a spus intr-un comunicat că votul din Georgia a fost falsificat pentru a-i oferi victoria lui Saakaşvili. Georgienii au votat sămbătă şi la referendumul cu privire la intenţia de a se integra in NATO - care probabil a primit o amplă susţinere - insă consultarea populară pe această temă ar putea aduce şi mai multe critici din partea Rusiei. "Este incă o şansă ca NATO să in serios şi mai mult această regiune", a comentat Saakaşviki, adăugănd că georgienii vor cu siguranţă să se integreze in NATO.