x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mircea Geoană - A venit momentul să ne luăm revanşa

Mircea Geoană - A venit momentul să ne luăm revanşa

de Jurnalul National    |    22 Oct 2007   •   00:00

 Preşedintele PSD Mircea Geoană a acordat agenţiei MEDIAFAX un interviu in care vorbeşte despre eşecul moţiunii de cenzură, poziţia sa in partid, relaţia cu liderul de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu şi consecinţele unui eventual rezultat slab al partidului la alegerile europene.


 Preşedintele PSD Mircea Geoană a acordat agenţiei MEDIAFAX un interviu in care vorbeşte despre eşecul moţiunii de cenzură, poziţia sa in partid, relaţia cu liderul de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu şi consecinţele unui eventual rezultat slab al partidului la alegerile europene.
  Â

Vă rezentăm textul integral al interviului.
  Â

Reporter: Care sunt cauzele eşecului moţiunii de cenzură?
Mircea Geoană: Mai contează acum? A căzut şi s-a văzut foarte clar cine sprijină acest guvern, cine sunt complici la «caltaboşiadă», la eventuala clauză de salvgardare pe agricultură, la dezastrul din sistemul de invăţămănt, din sănătate, la starea pensionarilor…

Un minim de inteligenţă politică dacă ar fi avut liberalii, ar fi votat chiar ei moţiunea. Ar fi scăpat de multe episoade jenante. Oricum, acest guvern nu mai poate rămăne in funcţie fără consecinţe nefaste majore pentru ţară. Indiferent că vorbim de incompetenţă, de războiul dintre palate sau de poliţia politică a DNA-ului.

Faptele sunt clare. Un guvern căruia ii pică miniştri aşa cum copiilor le pică dinţii de lapte nu poate asigura o guvernare eficientă.

Dar nu există un interes politic la cei care au votat contra, ci unul strict economic. Iar unora le vine foarte greu să treacă peste acest tip de interese, indiferent de preţul plătit. Eu nu pot decăt să fiu satisfăcut că fiecare decizie pe care am luat-o - şi care a fost violent contestată, cam de aceleaşi persoane, şi cam cu aceleaşi motive ascunse - s-a dovedit corectă in timp.

Ce ar fi insemnat moţiunea, după episodul Remeşâ€¦ Ori, electoratul nu uită aşa repede şi realizează cine şi cănd a avut dreptate, noi, iniţiatorii, sau cei care s-au opus, suspect de vehement acestor iniţiative. De fiecare dată s-a dovedit eficienţa democraţiei: hotărările luate pe cale democratică in partid au fost necesare, cei care s-au indoit de justeţea lor s-au văzut dezişi de realitate.
  Â

  • Reporter: Să inţeleg că acum vă bucuraţi de susţinerea partidului?
Mircea Geoană: Tot timpul m-am bucurat de susţinerea partidului, altfel aş fi plecat. Să nu confundăm persoanele - nici o persoană, indiferent de cine vorbim - cu partidul. Niciodată, in niciun partid! E o greşeală care le-a fost fatală tuturor celor care au făcut-o.

Nu am luat nicio decizie de unul singur. Nimeni nu a putut spune de o iniţiativă sau alta că ar fi fost adoptată nestatutar. Eu am făcut anumite propuneri, alţii altele. Cele care au intrunit acordul forurilor de partid, au rămas, s-au transformat in acţiuni, celelalte, nu. Nu e, sau nu ar trebui să fie nici o supărare. Aşa funcţionează democraţia.

Cum să nu am susţinere? Astea sunt vorbe de clacă, de poiana lui Iocan, vehiculate de oameni care nu au habar de resorturile care fac un partid să funcţioneze. Că au fost unii sau alţii care nu au fost de acord… nu cu mine nu au fost de acord, ci cu partidul, e cu totul altceva. Dacă ei au făcut o treabă personală din asta, e treaba lor. Eu nu tratez aceste lucruri la modul personal.


  • Reporter: Care e relaţia, acum, cu Ion Iliescu, după „contrele" de dinainte şi de după moţiune?
Mircea Geoană: Poate am fost prea subtil. Relaţiile personale sunt una, cele de partid, alta. Aşa cum nu las prietenia sau simpatia pentru o anumită persoană să intervină in deciziile politice sau administrative, nu las nici eventualele neinţelegeri personale să intervină.

Ion Iliescu este preşedintele de onoare al partidului. Modul in care inţelege, sau nu, să işi exercite această demnitate, modul in care răspunde partidului pentru această funcţie ce i-a fost acordată e, in primul rănd, problema sa.

Deocamdată partidul are altele de rezolvat, alegerile europene sunt foarte aproape. Vom vedea cum se va achita fiecare de sarcinile ce ii revin in aceste momente decisive pentru orice partid şi după aceea partidul va judeca mai exact contribuţia pozitivă, sau negativă, a fiecăruia.


  • Reporter: Ce rezultate aşteptaţi la alegerile pentru P.E. ?
Mircea Geoană: Rezultate foarte bune, evident. Avem, de departe, cei mai capabili şi mai experimentaţi candidaţi pentru aceste posturi, avem in spate şi un partid de primă mănă, la nivel european, avem şi susţinerea populaţiei, dacă ne ghidăm după semnalele pe care le primesc din teritoriu, după sondaje… Trebuie numai să ne mobilizăm aşa cum numai noi ştim să o facem şi putem obţine un scor bun.

Cu o condiţie, zic, eu, totuşi: alegerile să fie corecte.

Deja sunt multe semne care ne indeamnă să credem contrariul. Au fost multe evidenţe la referendum, am preferat să nu le discutăm atunci.

Atrag atenţia, insă, foarte serios, că vom fi intransigenţi, de această dată, cu toate incercările de fraudă, incepănd cu implicarea preşedintelui ţării in campania pentru un partid sau altul şi terminănd cu turismul electoral şi numărarea voturilor.

Nu vi se pare extraordinar că firma care a fost acuzată de Băsescu şi Tăriceanu, cei doi conducători ai Alianţie, că fură prin soft, a fost aleasă din nou? E o dilemă ca in bancuri. Dacă firma a fost corectă, pe ce bază a căştigat alegerile Băsescu? Iar dacă a furat, pentru cine a făcut-o, dacă preşedinte e Băsescu şi prim ministru Tăriceanu? Sunt multe semne de intrebare. In condiţiile unor alegeri corecte, insă, nu putem fi invinşi!
  Â

  • Reporter: Ce se va intămpla in cazul unui rezultat slab la europarlamentare? Unii vorbesc despre organizarea unui Congres Extraordinar, de decapitarea lui Mircea Geoană....
Mircea Geoană: Eu, unul, m-am săturat de ştiri pe „surse", care fac rău partidului. Nici nu sunt convins că aceste „surse" sunt din PSD sau din alte partide.

Aici nu e vorba despre Mircea Geoană, e vorba despre PSD, despre interesul partidului nostru, iar cine nu inţelege acest lucru, are o problemă.

Ce ştiu eu, şi ce ştie orice pesedist, e că trebuie să ne implicăm, cu mic, cu mare in această campanie pentru Parlamentul European şi in campaniile care urmează, nu puţine şi deloc uşoare.

A venit momentul să ne luăm revanşa pentru presiunile la care au fost supuşi aleşii PSD şi familiile lor in aceşti trei ani de zile.

Iar răzbunarea va incepe pe 25 noiembrie şi se va incheia cu alegerea unui pesedist la palatul Cotroceni. 25 noiembrie inseamnă de fapt inceputul avalanşei prin care vom mătura, prin voinţa poporului, această putere de dreapta incompetentă, ineficientă şi putred de coruptă.

Şi mai ştiu că săptămăna care incepe măine (22 octombrie) este decisivă, nu numai pentru că incepe efectiv campania pentru europarlamentare, ci şi pentru soarta votului uninominal. In această săptămănă vom afla dacă partidele parlamentare vor cu adevărat votul uninominal, dacă Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu vor cu adevărat votul uninominal sau fac, şi de această dată, un joc de imagine ieftin.

Pentru că romănii nu sunt proşti. Ei ştiu cine minte, cine joacă teatru. Ei ştiu că majorarea pensiilor a fost impusă guvernului de dreapta de un partid aflat in opoziţie - PSD. Ei ştiu că PSD a fost primul partid care a dorit cu adevărat introducerea votului uninominal - şi dovadă este campania din 2005 in care am străns peste un milion de semnături pentru votul uninominal pur, prin care oamenii pot şti exact pe cine aleg şi pe cine trag la răspundere.

Romănii ştiu că pot să contribuie la viitorul lor, cu propuneri concrete la oferta PSD, pentru că PSD este primul şi singurul partid din Romănia care ţine cont de problemele oamenilor şi include soluţiile la aceste probleme in oferta PSD. Aşa se intămplă in cazul alegerilor europarlamentare şi aşa se va intămpla şi la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Romănii ştiu că Traian Băsescu se preface că vrea vot uninominal, cănd de fapt nu-şi doreşte decăt să fie locomotiva PD pentru alegeri. Iar faptul că doreşte să devină agent electoral portocaliu este o dovadă a faptului că PD cade in sondaje.

Oricum, mă aştept ca in această săptămănă, ultima in care mai pot fi publicate sondaje, şi PD şi PNL să arunce pe piaţă tot felul de sondaje. Tocmai de aceea, fac apel la toţi liderii politici să se abţină de la astfel de sondaje, pentru că adevăratul sondaj, primul pe bune, va fi pe 25 noiembrie. Romănii vor decide cine merită increderea lor.


  • Reporter: Pe ce vă bazaţi cănd sunteţi aşa sigur? Aveţi un ingredient secret in abordarea unor alegeri care, se spune, sunt mai puţin interesante pentru alegători şi, teoretic, cel puţin, in special pentru electoratul tradiţional al PSD?
Mircea Geoană: Nu ştiu dacă ingredientul de care spuneţi e neapărat un secret, dacă mai e un secret, după atătea alegeri prin care am trecut.

In primul rănd e vorba de modul in care inţelegem să ne raportăm la oameni, la modul, personal, in care comunicăm cu ei. Incepănd nu numai cu comunicare ofertei pentru aceste alegeri, dar chiar cu alcătuirea ei. Avem, in premieră in Romănia un site special făcut pentru această ofertă, pentru contribuţii pe ofertă,http://tufacioferta.psd.ro. Acolo, cei care poate sunt un pic mai tineri sau care se pricep mai bine la calculator işi pot exprima opinia, pot ierarhiza priorităţile noastre şi pot vota această ofertă. Aşa am făcut şi cu Romănia Socială, sper că ştiţi că am dezbătut-o tot in partid, aşa facem şi cu această ofertă şi aşa vom face mereu de acum inainte.

Apoi lista pe care o propunem, cu oameni de un profesionalism notoriu, cu o repartizare europeană a locurilor, in care 5 din primele 10 pozitii sunt ocupate de femei, locul 5 a fost acordat in urma unui concurs in cadrul TSD, juriul fiind format numai din profesori universitari şi jurnalişti. Âşi nu in ultimul rănd, apartenenţa noastră la un partid european puternic, semnificativ, care ne este aproape şi ne va sprijini tot timpul.


  • Reporter: Chiar credeţi că electoratul romăn este sensibil la aceste familii de partide europene?
Mircea Geoană: Depinde cine il informează şi cum.
Electoratul romăn este din ce in ce mai avizat in ceea ce priveşte importanţa fiecărui vot pe care il acordă şi suficient de deschis pentru a fi informat, atunci cănd campania e bine găndită, şi despre acest vot, inedit pentru toţi, inclusiv pentru noi, nu? Eu mă bazez pe faptul că Europa trebuie să fie una socială, că electoratul nostru are nevoie, mai mult decăt cel din alte ţări de o Europă care acordă importanţă mare programelor sociale.

Ceea ce trebuie să comunicăm foarte precis alegătorilor e faptul că numai partidul nostru, repet, numai şi numai partidul nostru poate respecta promisiuni de tip social, la nivel european.

Orice promisiuni de acest tip făcute de celelalte partide sunt dezinformări crase.


  • Reporter: De ce ar fi promisiunile PSD mai credibile? Nici PSD nu e tocmai un novice in promisiuni fără acoperire.
Mircea Geoană: E discutabil aici. Noi ne-am cam respectat promisiunile pe care le-am făcut electoratului. Că nu le-a convenit celor care nu ne-au votat, asta e altceva. Dar să trecem peste problema internă, acum.

Calculul este simplu. Din partidele care contează, nici unul nu poate promite ceva util romănilor. PD-ul nu poate respecta promisiuni de stănga, pentru că sunt intr-o familie de dreapta, care nu va accepta niciodată să ţină seama de promisiunile de stănga ale PD-ului in Romănia.

Liberalii sunt intr-un partid prea mic, la nivel european, ca să conteze ce vor, nu vor putea, chiar cu tot sprijinul familiei europene, să impună nici un proiect, nici măcar liberal, darămite de stănga.

Iar UDMR-ul... eh, cănd a fost interesat vreodată UDMR-ul de ce vor romănii? Ei au placa lor cu autonomia. In consecinţă, cu un calcul extrem, dar extrem de simplu, singurele voturi care se vor duce efectiv pe programe realizabile sunt cele pentru PSD.

E simplu, e demonstrabil, e comunicabil. Cred că am destule argumente.
  Â

  • Reporter: Cum vă vedeţi viitorul politic?
Mircea Geoană: Străns legat de cel al partidului, al stăngii moderne europene.


Interviu realizat de Liviu Dădăcuş




×