x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mitul controlului mintii

Mitul controlului mintii

24 Mar 2005   •   00:00

STIINTA
Este posibil dialogul la distanta cu ajutorul protezelor neurale? Oamenii de stiinta ne incurajeaza sa credem ca ceea ce astazi pare o utopie, maine ar putea fi realitate. Oamenii de stiinta de la State University of New York Downstate Medical Center din Brooklyn au starnit o adevarata nebunie mediatica in urma cu doi ani cand au demonstrat ca sobolanii carora li s-au implantat electrozi in creier ar putea fi ghidati asemeni masinutelor de jucarie actionate prin telecomanda. Un cercetator a stimulat cu impulsuri electrice celulele corticale care proceseaza stimulii perceputi de animale prin mustati; el a intarit aceste semnale prin stimularea unor centri cerebrali responsabili de senzatiile de placere. Prin aceasta metoda care pare simpla, echipa a creat niste roboti vii. Este oare posibil ca prin modalitati asemanatoare, cercetatorii sa poata citi mintea umana?

A CONTROLA = A INTELEGE. Neurologii spun ca pentru a citi si a controla mintea umana trebuie sa gestioneze perfect sintaxa regulilor care transforma impulsurile electrochimice din creier in perceptii, memorie, emotii si decizii. Descifrarea asa-zisului cod neural - sa ni-l imaginam ca pe un software cerebral - este scopul ultim al numerosilor oameni de stiinta care se ocupa cu inventarea interfetelor creier-masina. "Daca esti un neurolog adevarat, aceasta este marea provocare" spune John Chapin, co-director al echipei de cercetare care a creat robo-sobolanii.

Chapin asaza codul neuronal deasupra celorlalte doua mari mistere ale stiintei: originea Universului si originea vietii pe Pamant. Descoperirea codului neural este, se pare, cel mai ambitios proiect dintre cele trei. Pe langa faptul ca este cel mai mare mister al stiintei, codul neural ar putea fi si foarte greu de descifrat. In ciuda a tot ceea ce s-a descoperit in secolele trecute, specialistii in neurostiinte nu au progresat foarte mult in ceea ce priveste descrierea modului exact in care celulele nervoase proceseaza informatia.

Dar complexitatea creierului sfideaza chiar computerele cele mai performante. Un creier obisnuit contine 100 de miliarde de celule - aproape tot atatea cate stele exista in Calea Lactee. Si fiecare celula este legata prin sinapse de inca aproximativ o suta de mii de celule asemanatoare. Sinapsele dintre celule sunt scaldate in hormoni si substante numite neurotransmitatori care moduleaza transmiterea semnalelor; sinapsele se formeaza si dispar in mod constant, slabesc si se intaresc, ca reactie la noile experiente.

Daca luam in considerare ca fiecare sinapsa are capacitatea de a procesa un potential de actiune pe secunda si ca aceste tranzactii reprezinta capacitatea de calcul a creierului, aceasta inseamna ca in creier sunt realizate cel putin un cvadrilion de operatiuni pe secunda, cam de o mie de ori mai mult decat cel mai performant supercomputer.

EXPERIMENT - SOC
In 1964, Jose Delgado, neurolog la Yale University, a facut o demonstratie care parea sinucigasa: a stat intr-o arena spaniola de corida in timp ce un taur echipat cu un dispozitiv cu electrozi implantat in creier numit stimoceiver (un cuvant compus de la stimulation si receiver, receptor de stimuli/impulsuri) se napustea spre el. Cand Delgado a apasat un buton al transmitatorului cu unde radio pe care il avea asupra lui, taurul s-a oprit brusc in loc. Delgado a apasat un alt buton, iar taurul s-a intors ascultator la dreapta si s-a indepartat. Evenimentul a fost intampinat ca fiind "probabil cea mai spectaculoasa demonstratie care a fost vreodata indeplinita asupra modificarii deliberate a comportamentului animal cu ajutorul controlului extern al creierului."

Diversitatea si complexitatea creierelor noastre sfideaza proiectele ambitioase ale cercetatorilor. Daca inginerii de inteligenta artificiala vor reusi vreodata sa cladeasca o masinarie cu adevarat inteligenta bazata pe o schema de codificare neurala asemanatoare cu cea umana, "nici mintea ei nu vom fi capabili s-o citim", spun cercetatorii.

Sex? Nu, multumesc

Femeile din Australia sunt mai grase si mai putin interesate de sex decat in urma cu un deceniu, conform unui raport guvernamental. Raportul "Femeile din Australia in 2004" precizeaza ca, aproximativ trei sferturi din australience nu fac deloc exercitii fizice si continua sa castige salarii mai mici decat barbatii, primind o remuneratie medie echivalenta cu 84% din salariile obtinute de reprezentantii sexului opus.

Tsunami benefic

Dupa ce valurile ucigase din decembrie s-au retras, arheologii indieni au descoperit cu stupoare relicve ale unui oras-port antic. "Sapatorii" au gasit pe coasta sudica structuri din piatra, realizate manual, care fac parte din orasul mitic Mahabalipuram. Legenda spune ca, acest oras era atat de frumos incat Zeii au trimis un potop care a inghitit sase din cele sapte temple ale portului. "Darurile" antice ale tsunami-ului vor fi prezentate in cadrul unui seminar care va avea loc luna viitoare la Delhi.

Copie fidela

O echipa de cercetatori de la Universitatea St. Andrews a descoperit ca femeile sunt atrase de barbatii care le aduc aminte de tatal lor, in timp ce barbatii prefera partenerele care seamana cu mama lor. Dr. Anthony

Little este de parere ca, daca o persoana sau un animal este expus constant la o imagine, devine mai atrasa si se simte mai confortabil in preajma "acesteia". De asemenea, persoane cu parinti mai in varsta se simt atrase de parteneri mai varstnici, iar in casatoriile de rasa mixta tinerii au tendinta de a fi atrasi de parteneri cu aceeasi culoare de par ca a parintelui de sex opus. (Raluca.G.)
×