11:31 • Republica Moldova şi Rusia continuă să negocieze în secret soluţionarea diferendului transnistrean, evocând vizita la Chişinău şi Tiraspol a unui important oficial rus, despre care au fost date publicităţii puţine informaţii oficiale.
Republica Moldova şi Rusia continuă să negocieze în secret soluţionarea diferendului transnistrean, evocând vizita la Chişinău şi Tiraspol a unui important oficial rus, despre care au fost date publicităţii puţine informaţii oficiale.
SECRETUL LUI VORONIN. Referindu-se la această vizită misterioasă a diplomatului rus la Chişinău, liderul opoziţiei de centru din Parlamentul moldovean, Serafim Urechean, a declarat că "preşedintele Voronin poartă negocieri secrete privind integritatea teritorială a ţării, care ar putea duce la lichidarea Republicii Moldova în forma ei actuală". El a adăugat că nu exclude posibilitatea apariţiei unor noi tensiuni în Republica Moldova, "ca urmare a acestor negocieri secrete". Serafim Urechean a reamintit despre ipoteza reglementării problemei transnistrene, prin crearea, în Republica Moldova, a unei federaţii cu trei subiecţi cu drepturi egale: Moldova, Transnistria şi Găgăuzia. Se ştie, însă, că pe lângă faptul că a fost ambasador al Rusiei la Chişinău, Iurii Zubakov este un apropiat al lui Dmitrii Kozak, autorul controversatului Memorandum de federalizare a Republicii Moldova eşuat în 2003, menţionează Deutsche Welle. Tot Iurii Zubakov este în prezent principalul personaj din administraţia prezidenţială rusă care se ocupă de problema transnistreană. Surse din anturajul liderului transnistrean Igor Smirnov au comunicat că discuţiile au vizat "perspectivele procesului de negocieri dar şi audierile din Duma de stat a Rusiei programate pentru data de 13 martie", privind recunoaşterea regiunilor separatiste pro-ruse din Georgia şi Republica Moldova.
LA MOSKOVA. La audierile din Duma rusă anunţate pentru data de 13 martie au fost invitaţi şi preşedinţii parlamentelor Republicii Moldova şi Georgiei, Marian Lupu şi Nino Burdjanadze, aminteşte Deutsche Welle. Din partea administraţiei transnistrene, la Moscova vor merge preşedintele pretinsului legislativ de la Tiraspol Evgheni Şevciuk, soţia şefului securităţii transnistrene, Galina Antiufeva, fostul preşedinte al sovietului suprem (Parlamentul transnistrean) Grigori Marakuţa, reprezentanţi ai comunităţii ruşilor şi ucrainenilor din regiune, precum şi ai Universităţii de stat din Tiraspol. Numele lui Igor Smirnov lipseşte din lista invitaţilor. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova nu şi-a confirmat deocamdată prezenţa la audierile de la Moscova, iar preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a declarat că este pregătit să implice armata în cazul în care se va încerca ruperea Osetiei de Sud sau a Abhaziei din componenţa ţării sale. În schimb, serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău a fost extrem de laconic în ce priveşte conţinutul discuţiilor despre problema transnistreană dintre Vladimir Voronin şi Iuri Zubakov, relatează BBC România în pagina electronică. Într-un comunicat oficial al Preşedinţiei se spune doar că "Vladimir Voronin si Iuri Zubakov au efectuat un schimb de opinii despre stadiul actual al reglementarii transnistrene", iar demnitarul rus a menţionat că trebuie create toate condiţiile pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor. Presa de la Tiraspol a oferit ceva mai multe detalii despre întrevederea lui Iuri Zubakov cu Igor Smirnov, întrevedere pe care acesta a avut-o în aceeaşi zi. Iuri Zubakov a declarat că discuţia purtată cu Igor Smirnov a fost "consistentă şi încărcată emotiv", deşi punctul său de vedere nu a coincis întotdeauna cu cel al liderului transnistrean. Referindu-se la negocieri, demnitarul rus a spus că ele trebuie reluate, deoarece "există o necesitate în acest sens şi toată lumea înţelege lucrul acesta". El a subliniat că "Rusia nu i-a părăsit niciodată pe oameni la nevoie", mai ales pe cei din poporul transnistrean. La rândul său, Igor Smirnov a afirmat doar că Transnistria trebuie să-şi consolideze relaţiile cu Rusia la toate nivelele pentru a putea rezolva problemele curente în interesul locuitorilor regiunii. Negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol au fost suspendate în februarie 2006, după ce timp de patru luni tratativele nu au înregistrat nici un progres.