x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldova / Liderii separaşti se aşează la masa tratativelor

Moldova / Liderii separaşti se aşează la masa tratativelor

de Corina Andriuta    |    30 Oct 2007   •   00:00

Liderii republicilor separatiste din Georgia şi Republica Moldova se vor intălni in perioada 4-5 noiembrie pentru a discuta despre modalităţile de reglementare a disputelor teritoriale actuale, a anunţat Parlamentul abhaz, citat de rian.ru.De asemenea, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin s-au intălnit pentru a discuta despre planurile de reglementare a conflictului transnistrean, a anunţat serviciul de presă al preşedintelui moldovean.

Liderii republicilor separatiste din Georgia şi Republica Moldova se vor intălni in perioada 4-5 noiembrie pentru a discuta despre modalităţile de reglementare a disputelor teritoriale actuale, a anunţat Parlamentul abhaz, citat de rian.ru.

DORINŢE. Negocierile dintre preşedintele abhaz Serghei Bagapsh, liderul Osetiei de Sud, Eduard Kokoity, şi cel transnistrean, Igor Smirnov, se vor desfăşura in cadrul summitului de două zile al Asociaţiei pentru Democraţie şi Drepturile Omului din Suhumi, capitala republicii georgiene nerecunoscute Abhazia. Organizaţia a fost infiinţată de Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria, la un summit din 2006, de la Suhumi. Georgia şi-a exprimat in mod repetat intenţia de a recăştiga controlul asupra republicilor Abhazia şi Osetia de Sud. Cele două regiuni s-au separat de Georgia la inceputul anilor '90, după destrămarea Uniunii Sovietice, provocănd un conflict săngeros in regiune. Transnistria, care are o majoritate etnică rusă, şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova in 1992.

NEGOCIATORUL VORONIN. Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin s-au intălnit pentru a discuta despre planurile de reglementare a conflictului transnistrean, a anunţat serviciul de presă al preşedintelui moldovean. Cei doi oficiali au menţionat luni o serie de progrese in reglementarea conflictului transnistrean, in principal in legătură cu intălnirea recentă neoficială, la nivel de experţi, a participanţilor la procesul de negocieri, potrivit serviciului de presă. Rusia este dispusă să faciliteze reinstaurarea increderii intre cele două părţi implicate in conflictul transnistrean şi caută compromisuri rezonabile pentru a reincepe procesul de negociere, a explicat diplomatul rus. Discuţiile in format "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare in Europa şi observatori din Statele Unite şi Uniunea Europeană) au fost suspendate la sfărşitul lui februarie 2006, după ce delegaţia moldovenească s-a retras din negocieri, acuzănd Tiraspolul că este recalcitrant. In martie 2006, Ucraina a impus un nou regim vamal la cererea Republicii Moldova, pe care Tiraspolul l-a calificat drept o "blocadă economică" şi a abandonat discuţiile.

×
Subiecte în articol: magazin moldova