Psihologii au descoperit, în cadrul unui studiu, că unul din cinci oameni îşi aduce aminte cu precizie lucruri despre care ştie că nu i s-au întâmplat niciodată. Ei spun că multe din cele mai preţioase amintiri ale noastre ar putea să nu se fi petrecut în realitate.
Cercetările au pus în evidenţă imperfecţiunea memoriei şi au explicat de ce două persoane pot avea amintiri deosebite despre aceleaşi conversaţii şi evenimente. Cercetătorii de la Universitatea Hull (Marea Britanie) au întrebat 1 600 de studenţi dacă au avut vreodată experienţe de falsă memorie. O cincime dintre ei au spus că au avut amintiri "ficţionale", cele mai multe dinainte să aibă 4-8 ani, informează publicaţia "Psychological Science", citată de Agerpres.
"Memoria autobiografică ne conferă un simţ al identităţii şi este de obicei destul de exactă ca să ne putem trăi viaţa", a afirmat cercetătoarea Giuliana Mazzoni. "Însă cercetările noastre arată că nu tot ce ne amintim din trecutul nostru este adevărat. Ele mai indică şi că acest fenomen al amintirilor false este mult mai frecvent decât s-ar putea crede", adaugă cercetătoarea.
"Dacă aceste amintiri nu se schimbă sub imperiul evidenţei, pot fi considerate în continuare o parte a experienţei autobiografice individuale", mai spune Giuliana Mazzoni.
Cercetările s-au mai ocupat şi de felul în care terapeuţii fac să revină în mintea adulţilor amintirile pierdute ale unor abuzuri suferite în copilărie.
Citește pe Antena3.ro