x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Musical Obama

Musical Obama

de Sînziana Stancu    |    18 Ian 2010   •   00:00

Este prima producţie care pune în scenă viaţa unui preşedinte american aflat în exerciţiu. Premiera spectacolului are însă loc în Germania, la Frankfurt.

Profesionişti ai scenei din Statele Unite şi Germania au colaborat pentru a pune în scenă ceea ce criticii de specialitate au numit a fi "cel mai extravagant tribut" adus preşedintelui american în exerciţiu, Barack Obama, scrie The Guardian.

Primul preşedinte de culoare din istoria SUA a fost până acum model de inspiraţie pentru diferite categorii sociale, de la comunitatea de culoare din care provine şi până la micii comercianţi de suveniruri, fabricanţii de jucării şi mamele care au adus pe lume copii pe care i-au botezat cu numele noului cuplu de la Casa Albă ­ Barack şi Michelle.

"Hope! Das Obama Musical" a avut premiera luni seara, pe scena din Frankfurt. Jimmie Wilson interpretează rolul lui Obama, iar Della Miles, pe cel al soţiei lui, Michelle. Acţiunea începe într-un bloc de locuinţe "multicultural", de la periferia oraşului Chicago. În micuţa comunitate se remarcă un şomer portorican rasist, o văduvă de origine germană de vârsta a doua şi o femeie afro-americană pe nume Shirley, personaje care sunt repede atrase de ceea ce creatorii musicalului au numit "mişcarea Obama".

Sămânţa speranţei se împrăştie şi prinde rădăcini în comunitatea de toate rasele şi toate cultuirile, iar evoluţia acesteia este redată printr-o serie de cântece care abordează aproape toate stilurile, de la cel lent la rock şi hip-hop.

RIVALII
În dialogurile din spectacol sunt inserate, cuvânt cu cuvânt, o serie de citate din discursurile lui Obama, iar spectacolul culminează cu cântecul unui cor care transformă în muzică faimosul lui îndemn din campania electorală, "Yes, We Can!".

Ineditul spectacol îi include şi pe unii rivali din campanie ai lui Barack Obama, ca John McCain, care este interpretat de către cântăreţul german David Hanselmann, Sarah Palin şi Hillary Clinton, ambele fiind interpretate de către Tracy Plester.

LOVE STORY
Dar scena-cheie a spectacolului este cea în care Barack lo întâlneşte pe aleasa inimii lui, Michelle. Îmbrăcat într-un cardigan negru cu alb, tânărul Barack o remarcă pe frumoasa Michelle şi se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. La un moment dat, în spectacol, Michelle, "cântată" de Della Miles, face confesiuni despre iubitul ei, spunând că, "uneori, când suntem departe unul de celălalt, mi-e greu să şi respir. Dar mă rog să nu ajung vreodată să-l fac să-şi dea seama că mă simt pierdută fără el!"...

În mod normal, premiera ar fi trebuit să aibă loc în America, dar producătorii au ales Germania, mizând atât pe sentimentele de simpatie pe care le are această ţară faţă de preşedintele american, dar şi pe faptul că este mai receptivă decât SUA la astfel de spectacole costisitoare şi riscante din punct de vedere comercial, Germania fiind cea de-a treia mare piaţă muzicală a acestui gen.

×
Subiecte în articol: magazin