x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nisa de piata: comunicarea militara

Nisa de piata: comunicarea militara

05 Mai 2005   •   00:00

De la semnalele cu fum, codul Morse sau comunicarea radio s-a ajuns in era digitala la un nou tip de mesaje, ce pun accentul pe transmiterea de date intr-un mod cat mai simplu si cat mai direct.



  • de CRISTIAN PASARICA

  • PREZENTARE. William Peach a explicat cum functioneaza programele produse de compania pe care o reprezinta
    Intrarea Romaniei in NATO a dat nastere unui nou segment de piata, in domeniul comunicarii militare. O consecinta a acestui fapt consta in nevoia de a achizitiona produse care sa corespunda standardelor NATO. Piata acestor tipuri de produse este una foarte specializata, iar cumparatorul are posibilitati restranse de a alege. De aici rezulta si lipsa de publicitate.

    Promovarea lor se rezuma la prezentari scurte ale produsului, decizia de cumparare fiind strans legata de caracteristicile pe care acesta le are. Domnul William Peach, Director of Business Development, Systematic Software Engineering (www.systematic.co.uk) ne-a dat mai multe detalii despre aceste programe ce imbunatatesc comunicarea cu ajutorul ultimelor tehnologii din domeniul comunicatiilor.

    Jurnalul National: Ce parere aveti despre piata romaneasca din punctul de vedere al unui Business Developer Director?
    William Peach: Din punctul meu de vedere o data cu aderarea Romaniei la NATO a aparut necesitatea de reinoire si reorientare a fortelor armate romane in vederea indeplinirii cerintelor din cadrul NATO, fapt ce presupune utilizarea procedurilor, normelor si standardelor pe care Alianta le foloseste. Trebuie modificate mijloacele si procedurile actuale iar in ceea ce ne priveste acest lucru ne ofera oportunitatea de a ne dezvolta afacerea deoarece o mare parte din programele noastre sunt concepute pentru a fi compatibile cu standardele NATO.

    Oamenii spun ca informatia inseamna putere. Care este punctul dumneavoastra de vedere?
    Cred ca informatia inseamna putere atata timp cat tu ca individ o detii si o folosesti intr-un scop anume. Scopul in care sunt create produsele noastre este tocmai acela ca toata lumea care are nevoie de informatie o poate primi in timp real, fara ambiguitati. Astfel produsele sunt dezvoltate pentru a raspandi informatia in cadrul unei forte armate si intr-un cadru international, de asemenea, astfel incat toata lumea sa detina informatiile corecte.

    Ce ne puteti spune despre nivelurile de interoperabilitate, in special despre nivelul ambiguitatii?
    Atunci cand vorbim aceeasi limba (NATO de exemplu foloseste engleza) sunt multe cuvinte si fraze care au mai multe intelesuri, de aceea ele pot fi interpretate gresit datorita naturaletii limbii. De aici pleaca si ideea folosirii solutiilor software compatibile MIP, in scopul inlaturarii ambiguitatilor.

    Ce ne puteti spune despre inceputurile mesajelor militare formatate?
    Mesajele formatate sunt utilizate in cadrul NATO incepand din anii ’70. Evident computerele sunt folosite de un timp indelungat insa nu au fost atat de sofisticate asa cum sunt astazi iar programele nu au fost atat de dezvoltate precum cele de azi pentru a putea pune in practica toate capabilitatile pe care le ofera mesajele formatate. In ultimii ani produse ca IRIS au adus mesajele formatate la adevarata lor valoare, si anume sa poata fi citite atat de operatorul uman, cat si de computer.

    Care este pozitia Systematic in proiecte privind furnizarea unor sisteme de comanda si control (precum Bowman-UK)?
    Systematic este subcontractat de catre General Dynamic UK pentru furnizarea prin tehnologia SitaWare a unui gateway catre MIP (Multilateral Interoperability Programme), produs care poate realiza interoperabilitatea cu NATO.

    In ce consta SitaWare?
    SitaWare consta intr-un set de API-uri (Application Programming Interface) care constituie un cadru ce permite dezvoltarea de aplicatii sub forma de straturi care lucreaza cu o baza de date MIP ce poate asigura interoperabilitatea intre membrii NATO. Sita Ware contine un mecanism de replicare a datelor care a fost testat cu succes in configuratia de comunicatii similara cu sistemul Bowman si care asigura interoperabilitatea bazelor in sisteme C2 (comanda si control) utilizate de catre MIP/NATO. Solutia MIP este pana in prezent unica agreata de catre NATO pentru obtinerea interoperabilitatii.

    In ce tari NATO este folosita tehnologia Sita- Ware?
    Tehnologia SitaWare este folosita in Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Slovenia si Romania (Slovenia si Romania o folosesc integral ca sistem de comanda si Control).

    Care sunt avantajele?
    Avantajul este dat de absenta unui sistem "legacy", adica vechi, mostenit, si acest lucru permite dezvoltarea sistemului de comanda si control national dupa cele mai noi standarde MIP si NATO la costuri mai mici.

    Programele software produse de catre dumneavoastra isi gasesc aplicabilitate si in alte domenii decat in cel militar?
    Acest lucru este posibil deoarece aceleasi principii se aplica si in cazul unor mari organizatii, precum serviciul de Ambulanta, Politia sau pompierii.
    ×
    Subiecte în articol: nato sufletul comertului