x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Noapte magică - Magii spaniolilor,la copiii romăni

Noapte magică - Magii spaniolilor,la copiii romăni

de Elena Boholt    |    07 Ian 2008   •   00:00
Noapte magică - Magii spaniolilor,la copiii romăni
Sursa foto: GABI BOHOLT/

Gaspar, Melchior şi Baltazar, cei trei magi de la Răsărit, care prin tradiţie sunt aşteptaţi de spanioli in noaptea de 5 ianuarie, au venit cu daruri şi la copiii imigranţilor romăni din Castellon. Magii au sosit in care alegorice şi au aruncat cu dulciuri, iar apoi au trecut cu daruri pe la casele tuturor micuţilor care le-au trimis scrisori, indiferent că erau in limbile romănă sau spaniolă.

Micuţii imigranţi din Spania au primit daruri


Seara zilei de 5 ianuarie, in care la spanioli vin cei trei magi incărcaţi cu daruri, a fost aşteptată cu sufletul la gură şi de copiii imigranţilor romăni.

Gaspar, Melchior şi Baltazar, cei trei magi de la Răsărit, care, prin tradiţie, sunt aşteptaţi de spanioli in noaptea de 5 ianuarie, au venit şi la copiii romănilor. Inainte cu o săptămănă, copiii din Castellon au făcut o coadă de un kilometru pe străzile oraşului, pentru a inmăna scrisori in care le spuneau magilor ce cadouri şi-ar dori. Vineri seară, mii de copii s-au adunat pe străzile oraşului pentru a-i intămpina pe Gaspar, Melchior şi Baltazar, care au venit aruncănd cu bomboane. Alaiul magilor a fost compus din copii imbrăcaţi in haine de sărbătoare, arlechini care făceau giumbuşlucuri, elefanţi, cai, căini sau arici.

MAI MULŢI "MOŞI". "Aqui! Aqui!" (Aici! Aici!) strigau copiii, care intindeau măinile să prindă căt mai multe bomboane. Din loc in loc se auzeau şi voci de copii romăni: "Aici! Aici!". Mulţi dintre micuţii care au venit să-i intămpine pe magi aveau la ei punguţe, iar alţii umbrele pe care le ţineau deschise, ca să prindă căt mai multe dulciuri. Bomboanele s-au terminat de impărţit in faţa primăriei, unde primarul Castellonului, Alberto Fabra, a inmănat cheia oraşului unuia dintre magi. Din acest moment, cei trei au avut drumul liber pentru a duce daruri la fiecare casă.

Leonard Manu este un băieţel de 7 ani care a scris magilor două scrisori: una in romănă şi una in spaniolă. El este din Ploieşti, dar locuieşte de patru ani in Spania, impreună cu părinţii. "Am scris două scrisori magilor, că nu ştiu dacă inţeleg ei limba romănă", a explicat micuţul. Leonard este unul dintre sutele de copii romăni care se află in Castellon şi care au adoptat aceastră sărbătoare catolică. Micuţii romăni se bucură că au incă un prilej de primit cadouri, după Moş Nicolae şi Moş Crăciun. Şi asta in timp ce spaniolii nu au apucat să-l imprumute pe Moşul Nicolae de la imigranţii romăni.

OBICEIUL DARURILOR. In Spania, care este ţară catolică, la 5 şi 6 ianuarie este mare sărbătoare. In toate localităţile se organizează festivităţi de primire a magilor care au venit de la Răsarit pentru a se inchina pruncului Iisus.

In Evanghelia după Matei stă scris că magii (sau regii) au adus trei daruri. Aurul este darul pentru regi (in semn de virtute), tămăia este darul pentru preoţi (rugăciune), iar smirna este pentru cei care sunt pe moarte (suferinţa).

Melchior, bătrănul cu păr alb şi barbă lungă, se spune că a fost primul dintre magi care i s-a inchinat lui Mesia, el aducăndu-i in dar aurul. Al doilea care s-a inchinat in faţa lui Iisus a fost Gaspar, care i-a oferit in dar tămăia. Iar al treilea, Baltazar, cel cu piele inchisă la culoare şi cu barba mare, a adus smirna. Atunci el a profeţit: "Fiul Omului va urma să moară".

Elena Boholţ

Gabi Boholţ (fotografii) Spania, Castellon

×
Subiecte în articol: magazin romani