Premiul Nobel pentru Pace pentru 2010 a fost acordat, astăzi, disidentului chinez Liu Xiaobo, relatează site-ul nobelprize.org. Xiaobo, aflat în detenţie în China, a fost recompensat "pentru lunga sa luptă pentru respectarea drepturilor omului în China".
Timp de aproape două decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China. El a participat la protestele din piaţa Tiananmen în 1989 şi a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008.În anul următor, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi doi ani de privare de drepturi politice pentru "incitare la subminarea puterii de stat". El a susţinut permanent că sentinţa sa încalcă atât Constituţia Chinei, cât şi drepturile fundamentale.
Nobelul acordat lui Liu Xiaobo, cenzurat pe site-urile de Internet din ChinaVestea atribuirii, vineri, a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo a făcut înconjurul lumii, dar a fost cenzurată pe principalele site-uri de Internet din China, relatează AFP. Căutarea după cuvintele-cheie "premiu Nobel, pace, Liu Xiaobo" nu oferea niciun rezultat pe marile portaluri de informaţie şi motoare de căutare ca Sina, Sohu şi Baidu. Cenzura a fost aplicată şi pe Weibo, o reţea socială similară reţelei Twitter.
Jurnalul de seară al postului oficial de televiziune CCTV şi-a deschis ediţia cu informaţii despre inundaţiile din insula chineză Hainan.
În această ţară, cenzura faţă de opiniile care critică Guvernul sau evocă problema drepturilor omului este foarte activă. Site-urile sensibile politic sunt cenzurate, iar Beijingul controlează îndeaproape Internetul pentru a nu permite opiniilor disidente să se organizeze.
Ultimii zece câştigători ai premiului Nobel pentru Pace2010 - Disidentul chinez Liu Xiaobo pentru eforturile sale îndelungate şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China
2009 - Preşedintele american, Barack Obama, pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare"
2008 - Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, pentru misiunile sale de mediere în întreaga lume
2007 - Fostul vicepreşedinte american Al Gore şi Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (Giec)
2006 - Muhammad Yunus şi Banca Grameen din Bangladesh pentru activităţi destinate combaterii sărăciei
2005 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi directorul acesteia, Mohamed ElBaradei
2004 - Ecologista keniană Wangari Maathai
2003 - Avocatul iranian din domeniul protejării drepturilor omului Shirin Ebadi
2002 - Fostul preşedinte al Statelor Unite Jimmiy Carter
2001 - Organizaţia Naţiunilor Unite şi secretarul general Kofi Annan
2000 - Preşedintele sud-coreean Kim Dae-jung