x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nokia ameninţată cu boicotul pe piaţa germană

Nokia ameninţată cu boicotul pe piaţa germană

20 Ian 2008   •   00:00

13:05 Clasa politică germană a intensificat apelurile la boicotarea telefoanelor mobile produse de compania Nokia, după ce aceasta a decis să închidă o uzină din Germania, pentru a transfera activitatea în România.

Clasa politică germană a intensificat apelurile la boicotarea telefoanelor mobile produse de compania Nokia, după ce aceasta a decis să închidă o uzină din Germania, pentru a transfera activitatea în România, comentează AFP.

"În ceea ce mă priveşte, nu va mai exista nici un telefon mobil Nokia în casa mea", a declarat, sâmbătă, preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), Kurt Beck, reamintind că în Germania există "82 de milioane de consumatori".

Germania şi-a exprimat nemulţumirea după ce Nokia a anunţat marţi, spre surpriza generală, că va închide, până la jumătatea anului, uzina de la Bochum, situată în zona Ruhr. Decizia pune în pericol direct circa 2.300 de locuri de muncă, ameninţând indirect alte câteva mii, într-o regiune aflată în plină restructurare şi care încă mai are de suferit ca urmare a închiderii minelor de cărbune.

O manifestaţie de proporţii este programată pentru marţi la Bochum, oraş care a cunoscut deja, în octombrie 2004, un conflict social dur, după ce compania americană General Motors a decis să îşi închidă uzina Opel.

Ministrul-preşedinte al landului, Juergen Ruettgers, a ameninţat că va cere companiei Nokia returnarea subvenţiilor primite pentru a se instala la Bochum, dar ideea sa nu pare a avea şanse de reuşită. În aceste condiţii, germanii îmbrăţişează ideea boicotului.

Beck s-a alăturat sâmbătă mai multor politicieni, atât de dreapta, cât şi de stânga, care au cerut boicotarea telefoanelor mobile produse de compania finlandeză. Ministrul pentru Protecţia Consumatorului, creştin-democratul Horst Seehofer, a declarat că are în vedere un boicot la nivelul întregului minister.

Şi cancelarul Angela Merkel a apreciat, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că acest boicot este "absolut de înţeles", în timp ce ministrul social-democrat al Finanţelor, Peer Steinbruek, a denunţat "capitalismul de caravană", care permite companiilor să se mute din ţară în ţară.

Steinbruek consideră că salvarea uzinei de la Bochum este puţin probabilă. "Nu trebuie să încurajăm false speranţe", a spus el.

 Şi reprezentanţii salariaţilor dau dovadă de prudenţă. Filiala locală a Confederaţiei sindicatelor germane (DGB) a lansat joi un apel virulent în favoarea boicotului, dar şi-a temperat ulterior discursul, în aşteptarea unor negocieri sociale cu Nokia.

Mai multe ziare au subliniat că apelurile la boicot - pe care le califică drept populiste - au fost făcute cu o săptămână înaintea a două scrutinuri regionale importante: cel din Hessa şi cel din Saxonia Inferioară.

Lumea politică se prezintă drept avocat al oamenilor în faţa monştrilor mondializării, scrie Sueddeutsche Zeitung. "Este teatru? Evident, dar teatrul face parte din politică încă de la apariţia ei", adaugă ziarul.

Institutul german pentru evaluarea mărcilor apreciază că "pierderile pentru imaginea Nokia vor fi mai importante decât câştigul realizat prin creşterea productivităţii", determinat de transferarea producţiei. Directorul institutului, Michael Hartung, mizează pe o scădere de 10 - 15 la sută a cifrei de afaceri Nokia în Germania.

  • Mediafax 

×
Subiecte în articol: magazin nokia