x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nokia face valuri în Germania: „Îşi mută fabrica în România? Românii nu sunt nici mai harnici, nici mai cinstiţi decât noi!”

Nokia face valuri în Germania: „Îşi mută fabrica în România? Românii nu sunt nici mai harnici, nici mai cinstiţi decât noi!”

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Ian 2008   •   00:00
Nokia face valuri în Germania: „Îşi mută fabrica în România? Românii nu sunt nici mai harnici, nici mai cinstiţi decât noi!”

10:24 • Creştin-democratul Jürgen Rüttgers, premier al landului Renania de Nord-Vestfalia, unul dintre principalii critici ai deciziei grupului Nokia de a-şi muta uzina din Bochum la Cluj, apare pe YouTube într-o înregistrare în care critică abilităţile şi competenţele mucitorului român. • VIDEO

Creştin-democratul Jürgen Rüttgers, premier al landului Renania de Nord-Vestfalia, unul dintre principalii critici ai deciziei grupului Nokia de a-şi muta uzina din Bochum la Cluj, apare pe YouTube într-o înregistrare în care critică abilităţile şi competenţele mucitorului român.

DECIZIE. Preţ de peste patru minute, Jürgen Rüttgers a vorbit mulţimii despre decizia Nokia, pe care a înfierat-o. Nokia, numărul unu mondial în producţia de telefoane mobile, a anunţat marţi că plănuieşte să-şi închidă fabrica din oraşul Bochum, în Germania, până la jumătatea anului 2008 şi va reduce 2.300 de locuri de muncă, preferând pieţe mai ieftine, precum România. Nokia a anunţat că fabrica de la Bochum, ce produce accesorii pentru telefoanele mobile, nu este suficient de competitivă, chiar şi după investiţiile făcute în plus. "Ne mutăm producţia în fabricile existente, în special în România, acest lucru începând în primul trimestru din 2008", a declarat purtătorul de cuvânt Nokia, Arja Suominen, adăugând că procesul de recrutare a început deja. În martie 2007, liderul pieţei de telefoane a expus planul de a construi o fabrică de telefoane mobile în România, urmând să investească 60 de milioane euro (89 milioane dolari). Decizia Nokia, cu ecouri până la Strasbourg şi Bruxelles, a înfuriat sindicatele, dar şi autorităţile locale, iar premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, creştin-democratul Jürgen Rüttgers, este principalul contestatar al măsurii luate de grupul finlandez.

Ce spune Jürgen Rüttgers pe YouTube, înregistrare pe care o puteţi urmări video şi pe site Jurnalul Naţional:

Dragi angajaţi şi angajate ale Nokia


Dragi colegi şi colege din întreprinderi care vă exprimaţi solidaritatea cu angajaţii Nokia,

Am venit azi aici cu Christa Thoben, ministrul economiei, şi cu Karl Josef Laumann, pentru a vorbi cu reprezentanţii angajaţilor despre ce s-a întâmplat aici în ultimele ore.
Vreau să subliniez că nu am în continuare nici urmă de înţelegere pentru conducerea Nokia. Mă întreb deja zi şi noapte dacă aceşti domni n-au înţeles că cel mai important lucru într-o întreprindere nu este câştigul ci oamenii, angajaţii.

Mă întreb dacă ei cred că oamenii din România, care pot desigur să facă şi ei treabă bună, sunt mai buni decât angajaţii şi angajatele de aici din Bochum. Eu nu cred că sunt mai flexibili, mai harnici şi mai cinstiţi decât angajaţii şi angajatele care au făcut până acum ca firmei Nokia să-i meargă foarte foarte bine.

Şi aştept ca povestea să nu se încheie cu explicaţiile evazive de ieri, pentru că ieri nu au fost în stare să explice de ce vor muta fabrica şi cum le-a venit ideea ca la aşa un procent mic din costul total de producţie reprezentat de costurile de personal de aici să spună: gata, trebuie să ne mutăm în România. Mă bucur că avem între timp declaraţii atât de la Berlin, cât şi de la Bruxelles că există disponibilitatea să se verifice dacă au existat subvenţii în România pentru această relocare. Eu nu am nici urmă de înţelegere, dacă există chiar şi numai suspiciunea că din banii noştri, ai contribuabililor, au fost plătite subvenţii prin Bruxelles care distrug locurile de muncă de aici pentru a crea altele în altă parte. Nu are nici un sens şi nu este în ordine.


Nu sunt dispus să renunţ la această bătălie şi de aceea nu voi vorbi despre tot ce trebuie să se întâmple dacă această decizie nu mai poate fi contramandată. De aceea vreau acum să vorbesc cu reprezentanţii angajaţilor pentru a stabili o strategie şi vă mulţumesc că aţi dat dovadă de solidaritate", încheie Jürgen Rüttgers.

 

 

 

×
Subiecte în articol: magazin romania nokia jürgen rüttgers j