x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Noua Zeelandă şi-a luat rămas bun de la sir Edmund Hillary

Noua Zeelandă şi-a luat rămas bun de la sir Edmund Hillary

22 Ian 2008   •   00:00

Neozeelandezii şi-au luat - marţi - un ultim rămas bun de la sir Edmund Hillary, celebrul alpinist care a învins pentru prima oară Everestul, onorându-l cu titlul de 'cel mai mare erou' al acestei ţări din sudul Pacificului, informează AP.



Neozeelandezii şi-au luat - marţi - un ultim rămas bun de la sir Edmund Hillary, celebrul alpinist care a învins pentru prima oară Everestul, onorându-l cu titlul de 'cel mai mare erou' al acestei ţări din sudul Pacificului, informează AP.

Circa 500 de demnitari neozeelandezi şi străini au asistat la slujba religioasă din biserica anglicană Sainte-Marie din Auckland împreună cu familia defunctului, în timp ce mai multe mii de alţi credincioşi urmăreau slujba transmisă pe ecrane uriaşe instalate în diverse locuri. Sir Edmund Hillary a sucombat în urma unei crize cardiace în 11 ianuarie, la vârsta de 88 de ani.
La începutul ceremoniei, cinci şerpaşi au plasat etole nepaleze tradiţionale pe sicriul celui care a contribuit la dezvoltarea regiunii lor timp de peste 40 de ani. Pioletul pe care l-a utilizat alpinistul pentru a ajunge pe vârful Everestului în 29 mai 1953 în compania ghidului nepalez Tenzing Norgay a fost pus de asemenea pe sicriul acoperit cu un drapel.

Sir Edmund Hillary, unul dintre cei mai mari aventurieri ai secolului al XX-lea, a fost de asemenea primul om care a atins Polul Sud pe un vehicul motorizat. El a condus o expediţie pe Gange, în India, şi a participat la altă expediţie la Polul Nord. Între alte acţiuni umanitare, acest fost apicultor lasă în urma lui şcoli, spitale, clinici şi alte infrastructuri publice în Nepal pentru a veni în ajutor şerpaşilor (denumirea poporului nepalez care trăieşte în regiunea muntoasă a Everestului). 'A fost un colos, a fost eroul nostru, datorită lui ţara noastră a cunoscut celebritatea, dar mai presus de toate ceea ce a reprezentat el şi ne-a făcut să-l iubim pe sir Edmund a fost voinţa lui de a triumfa asupra tuturor obstacolelor', a afirmat premierul Helen Clark. Fiul defunctului, Peter Hillary, care a escaladat şi el Everestul de două ori, a repetat că tatăl său a fost 'un veritabil erou popular' şi că 'ajutorul dat poporul nepalez a fost de fapt marea vocaţie a vieţii sale'.

×
Subiecte în articol: magazin