x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Oamenii bogaţi tind să încalce mai des codul rutier, să fure mai mult şi să mintă mai des

Oamenii bogaţi tind să încalce mai des codul rutier, să fure mai mult şi să mintă mai des

de Mediafax    |    28 Feb 2012   •   15:46
Oamenii bogaţi tind să încalce mai des codul rutier, să fure mai mult şi să mintă mai des

Persoanele provenind din familii bogate tind sa incalce mai des codul rutier, sa fure mai mult si sa minta mai des in scopul de a se imbogati si mai mult, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite si Canada, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Studiul, publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea California din Berkeley si de la Universitatea din Toronto, care au efectuat sapte experimente diferite pe grupuri de cate 100 de persoane.

Unul dintre aceste experimente a aratat ca proprietarii de automobile cu capacitati cilindrice mari erau mai tentati, in comparatie cu ceilalti participanti, sa comita o contraventie rutiera, la o intersectie, lasand sa traverseze prin fata lor mai putini pietoni.

Un alt test, realizat cu un joc cu zaruri si un sistem de recompensare, a aratat faptul ca persoanele care au un statut social superior aveau tendinta de a minti mai mult in privinta scorului pe care il obtineau la acest test.

In timpul unui interviu de angajare simulat, aceste persoane ezitau mai putin cand venea vorba sa o minta pe persoana pe care trebuiau sa o recruteze, omitand sa ii spuna faptul ca postul propus urma sa fie suprimat la scurt timp dupa angajare.

Atunci cand organizatorii testelor le-au dat un pachet cu bomboane, spunandu-le ca acele dulciuri erau pentru copiii dintr-o camera vecina, dar ca puteau sa ia si ei cateva, persoanele provenind din medii sociale favorizate furau mai multe bomboane decat celelalte.

"Satisfacerea interesului personal reprezinta o motivatie mai importanta pentru elite, iar setea de bani, care creste odata cu averea si rangul social, poate sa determine anumite persoane sa se comporte neadecvat", au explicat autorii studiului.

Ei considera ca persoanele bogate provenind din clasele superioare sunt independente si isi fac mai putine griji pentru ceea ce spune lumea despre ele.

Oamenii bogati sunt mai atrasi de cultura rezultatelor si au o viziune mai permisiva despre setea de bani, putand deveni "mai putin atenti la consecintele faptelor lor asupra celorlalti", au precizat autorii studiului.

×
Subiecte în articol: bani bogatie