x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Oamenii inteligenţi sunt mai predispuşi să sufere de alcoolism

Oamenii inteligenţi sunt mai predispuşi să sufere de alcoolism

de Jurnalul National    |    11 Feb 2008   •   00:00

Oamenii inteligenţi să mai predispuşi să devină alcoolici decât cei mai puţin inteligenţi, conform unui studiu publicat în ultimul număr al cotidianului britanic Daily Mail, consultat luni de Rompres

Oamenii inteligenţi să mai predispuşi să devină alcoolici decât cei mai puţin inteligenţi, conform unui studiu publicat în ultimul număr al cotidianului britanic Daily Mail, consultat luni de Rompres. Astfel femeile aparţinând clasei de mijloc sunt mai predispuse să consume mai mult alcool după vârsta de 30 de ani, ajungând să întâmpine un grad de risc ridicat pentru anumite afecţiuni ale ficatului şi anumite tipuri de cancer. Oamenii de ştiinţă britanici de la Medical Research Council (MRC) au ajuns la concluzia că oamenii inteligenţi care au slujbe mai stresante, ajung să consume mai mult alcool decât cei mai puţin inteligenţi, cu slujbe cu un grad scăzut de responsabilitate. Categoria socială cu grad maxim de risc este compusă din femeile care muncesc în medii profesionale dominate de bărbaţi.

 

Aceast studiu confirmă avertismentele lansate de ministrul britanic al sănătăţii, Dawn Primarolo, care preciza că alcoolismul îi afectează în special pe indivizii din clasa de mijloc. Studiul coordonat de David Batty de la Departamentul pentru sănătate socială şi publică al MRC, de pe lângă Universitatea din Glasgow, ajunge la concluzia: ''O explicaţie poate fi faptul că succesul profesional pentru oamenii din clasa de mijloc poate presupune în anumite circumstanţe, disponibilitatea de a consuma alcool frecvent în situaţii sociale''. Acest studiu a fost realizat pe 8.710 bărbaţi şi femei născuţi în Marea Britanie în decursul unei singure săptămâni în anul 1970. Oamenii de ştiinţă au asociat inteligenţa subiecţilor la vârsta de 10 ani conform cu situaţia şcolară a acestora, cu informaţiile privind consumul de alcool şi problemele legate de alcoolism manifestate începând cu vârsta de 30 de ani.

 

Studiul publicat în The American Journal of Public Health, a demonstrat că indivizii cu o inteligenţă peste medie în copilărie ajung să întâmpine un risc crescut de alcoolism la maturitate. În plus, conform aceluiaşi studiu, rezultă că la maturitate femeile cu o inteligenţă peste medie sunt mai predispuse alcoolismului decât bărbaţii din aceaşi categorie socială. Astfel, femeile care lucrează în domeniul managerial întâmpină cel mai mare risc de alcoolism din rândul reprezentantelor sexului frumos. Conform statisticilor oficiale, se observă că la un venit lunar mai mare corespunde şi un grad de consum de alcool mai ridicat - persoanele cu cele mai mari salarii din Marea Britanie ajung să consume cu 30% mai mult alcool decât cei din clasa muncitoare.

Biroul britanic pentru Statistici a identificat faptul că persoanele cu profesii manageriale consumă în medie 15,1 unităţi de alcool pe săptămână (unde 1 unitate de alcool este egală cu 2 pahare de vin), faţă de 11,6 unităţi de alcool cât consumă în medie indivizii din clasa muncitoare.

În aceste condiţii s-a constatat şi o dublare a numărului deceselor provocate de alcoolism faţă de situaţia din urmă cu 15 ani. Astfel în 2005 s-au înregistrat în medie 12,9 decese la 100.000 de persoane, medie ce a crescut până la 13,4 în 2006. În 1991 se înregistrau doar 6,9 decese provocate de alcoolism la 100.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: magazin alcool oamenii