STIINTA
Oamenii de stiinta, in cautarea
codului genetic
al stramosilor nostri
Oameni de stiinta americani si germani au lansat un proiect de doi ani pentru a descifra codul genetic al omului de Neanderthal in scopul intelegerii modului in care a evoluat creierul omului modern, informeaza Associated Press, receptionata de Rompres.
TRECUT. Oamenii de Neanderthal au trait in Europa si vestul Asiei intr-o perioada cuprinsa intre 200.000 si 300.000 de ani in urma. Specialistii germani de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutiva au facut echipa cu specialistii unei companii din Connecticut pentru a descoperi genomul sau codul ADN al omului de Neanderthal. "Omul de Neanderthal este cea mai apropiata ruda a omului modern si suntem de parere ca prin studierea atenta a omului de Neanderthal putem afla foarte multe", a declarat Michael Egholm, vicepresedinte al corporatiei americane 454 Life Sciences Corp. din Branford, Connecticut. Pana in prezent, stiinta nu a putut oferi un raspuns fara echivoc la intrebarile cu privire la modul in care omul modern a dobandit trasaturile sale definitorii, printre care se numara postura complet bipeda a corpului sau folosirea limbajului articulat. Oamenii de Neanderthal se pare ca au fost niste animale foarte sofisticate, dar care nu dispuneau de functiile creierului omului modern de a gandi abstract si in perspectiva.
CODUL GENETIC. Proiectul privind descifrarea codului ADN al omului de Neanderthal urmeaza dupa descifrarea genomului la cimpanzei, cea mai apropiata ruda in viata a omului modern. Harta genomului de la cimpanzeu prezinta o lunga lista de diferente fata de cea a omul modern.
Descifrarea codului ADN al cimpanzeilor "a condus pur si simplu la evidentierea a peste 35 de milioane de diferente intre aceste maimute antropoide si omul modern", a declarat si Jonathan Rothberg, presedintele corporatiei 454. "Descifrand codul genetic al omului de Neanderthal speram sa putem izola acele mici diferente care ne-au oferit noua, ca oameni moderni, functii cognitive mult mai complexe", a mai adaugat el.
"Descifrand codul genetic al omului de Neanderthal speram sa putem izola acele mici diferente care ne-au oferit noua, ca oameni moderni, functii cognitive mult mai complexe" - Jonathan Rothberg, presedintele
corporatiei 454 Life Sciences Corp.
News
Citește pe Antena3.ro