x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Omul de Neanderthal

Omul de Neanderthal

04 Aug 2006   •   00:00
Omul de Neanderthal
STIINTA
Oamenii de stiinta, in cautarea codului genetic al stramosilor nostri

Oameni de stiinta americani si germani au lansat un proiect de doi ani pentru a descifra codul genetic al omului de Neanderthal in scopul intelegerii modului in care a evoluat creierul omului modern, informeaza Associated Press, receptionata de Rompres.

TRECUT. Oamenii de Neanderthal au trait in Europa si vestul Asiei intr-o perioada cuprinsa intre 200.000 si 300.000 de ani in urma. Specialistii germani de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutiva au facut echipa cu specialistii unei companii din Connecticut pentru a descoperi genomul sau codul ADN al omului de Neanderthal. "Omul de Neanderthal este cea mai apropiata ruda a omului modern si suntem de parere ca prin studierea atenta a omului de Neanderthal putem afla foarte multe", a declarat Michael Egholm, vicepresedinte al corporatiei americane 454 Life Sciences Corp. din Branford, Connecticut. Pana in prezent, stiinta nu a putut oferi un raspuns fara echivoc la intrebarile cu privire la modul in care omul modern a dobandit trasaturile sale definitorii, printre care se numara postura complet bipeda a corpului sau folosirea limbajului articulat. Oamenii de Neanderthal se pare ca au fost niste animale foarte sofisticate, dar care nu dispuneau de functiile creierului omului modern de a gandi abstract si in perspectiva.

CODUL GENETIC. Proiectul privind descifrarea codului ADN al omului de Neanderthal urmeaza dupa descifrarea genomului la cimpanzei, cea mai apropiata ruda in viata a omului modern. Harta genomului de la cimpanzeu prezinta o lunga lista de diferente fata de cea a omul modern.

Descifrarea codului ADN al cimpanzeilor "a condus pur si simplu la evidentierea a peste 35 de milioane de diferente intre aceste maimute antropoide si omul modern", a declarat si Jonathan Rothberg, presedintele corporatiei 454. "Descifrand codul genetic al omului de Neanderthal speram sa putem izola acele mici diferente care ne-au oferit noua, ca oameni moderni, functii cognitive mult mai complexe", a mai adaugat el.

"Descifrand codul genetic al omului de Neanderthal speram sa putem izola acele mici diferente care ne-au oferit noua, ca oameni moderni, functii cognitive mult mai complexe" - Jonathan Rothberg, presedintele corporatiei 454 Life Sciences Corp.

News

MAMUT CLONA. Profesorul sud-coreean Hwang Woo-Suk, pretins expert in tehnica clonarii, gasit vinovat de falsificarea rezultatelor unor experiente stiintifice, a dezvaluit ca a cheltuit o parte din donatiile pe care le-a primit de la o firma pentru clonarea unui mamut, insa experientele sale nu au dat rezultat. Profesorul Hwang a devenit o celebritate pe plan mondial dupa ce a afirmat, intr-un articol publicat in 2004 in revista americana Science, ca ar fi creat celule-stem embrionare umane.

DEPENDENTA DE MOBIL. Opt din zece britanici sunt atat de dependenti de telefoanele lor mobile, incat nu si le inchid nici macar atunci cand fac sex. Cei mai multi dintre subiectii unui sondaj realizat de cotidianul Mirror au recunoscut ca nu pot rezista nici macar o zi fara telefonul mobil. De asemenea, peste 80% dintre acestia au declarat ca telefonul mobil le-a imbunatatit viata. In acelasi timp, 25% dintre respondenti au precizat ca s-ar simti izolati daca si-ar pierde celularul, iar 9% au mentionat ca daca nu ar avea un telefon mobil ar cadea in depresie.

×
Subiecte în articol: omului modern neanderthal