x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Operaţiune susţinută de stat pentru eliminarea lui Litvinenko?

Operaţiune susţinută de stat pentru eliminarea lui Litvinenko?

de Jurnalul National    |    09 Dec 2007   •   00:00

Fostul agent rus Mihail Trepaşkin a dezvăluit că un fost coleg de-al său a incercat de trei ori să il recruteze pentru o operaţiune finanţată de stat, care viza "eliminarea" lui Aleksandr Litvinenko, ucis anul trecut la Londra cu poloniu-210, scrie The Sunday Times,




 Fostul agent rus Mihail Trepaşkin a dezvăluit că un fost coleg de-al său a incercat de trei ori să il recruteze pentru o operaţiune finanţată de stat, care viza "eliminarea" lui Aleksandr Litvinenko, ucis anul trecut la Londra cu poloniu-210, scrie The Sunday Times, in ediţia electronică.

Mihail Trepaşkin, locotenent-colonel in cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), fostul KGB, a fost eliberat săptămăna trecută din inchisoare, după ce a ispăşit patru ani de detenţie, pentru o serie de acuzaţii care, in opinia sa, au fost motivate politic.


Intr-un interviu acordat The Sunday Times, el a precizat că a fost pentru prima dată abordat la inceputul lui septembrie 2002 de un fost coleg al lui Litvinenko, cunoscut sub numele de Viktor.

Viktor a declarat că a fost demis din FSB şi ulterior a fost angajat in cadrul unei unităţi de contrainformaţii. El era la curent cu faptul că Trepaşkin menţinea in mod regulat legătura cu Litvinenko, care se deplasase la Londra şi lucra pentru Boris Berezovski, magant exilat din Rusia şi critic fervent al preşedintelui Vladimir Putin.

"Viktor mi-a spus că a fost infiinţat un grup pentru rezolvarea odată pentru totdeauna a tuturor problemelor legate de Litvinenko şi Berezovski", a precizat Trepaşkin, in primele sale comentarii de la eliberarea sa din inchisoare.
Voia ca eu să il ajut să urmărească o rudă a lui Litvinenko ce trăia la Moscova. Am bănuit că plănuişte ceva suspect pentru a-l supune la presiuni pe Litvinenko", a explicat el.
"Eşti nebun? I-am spus. Incerci să mă recrutezi pentru a ajuta la comiterea unui asasinat? Las-o baltă", a adăugat Trepaşkin.

Trepaşkin susţine că serviciile de securitate ruse plănuiau de mai mulţi ani asasinarea lui Litvinenko. După două luni de la intălnirea din septembrie, Viktor l-a abordat din nou. De această dată, Viktor i-a spus că FSB-ul era hotărăt să ii reducă la tăcere atăt pe Litvinenko, căt şi pe Iuri Felştinski, un istoric rus stabilit in Statele Unite.
Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin litvinenko