x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pacatele codosiei

Pacatele codosiei

de Miruna Mihalcea    |    03 Feb 2006   •   00:00
Pacatele codosiei
PUNCTUL PE G
Romanescul lui Cupidon sau cum provoci incurcaturi

Cand vine vorba de codosie, dictionarul explicativ al limbii romane abordeaza subiectul intr-o maniera, sa-i spunem, delicata, asa cum sade bine oricarei institutii academice de rang superior. In consecinta, personalitatile cu o inalta pregatire profesionala spun despre codosie ca defineste oneroasa activitate de a mijloci proxenetismul. Chestiunea avand conotatii destul de dure pentru o populatie obsedata de ipocrizie si prefacatorie, o sa abordam aspectul in acceptiunea lui traditionala, populara daca vreti.

CODOSLAC. Zici codoasa, zici Cupidon. Zici persoana preocupata excesiv de bunastarea emotionala a celor din jur, pana intr-acolo incat isi ofera, voluntar si nesilita de nimeni, serviciile in materie de intermediere a relatiilor afective si de cuplu intre indivizi solitari.

FARA OBLIGATII. Activitatea cu pricina se arata atat de altruista, incat cine o practica nici nu se gandeste sa perceapa taxe. E drept, la sfarsit, in caz ca rezultatele sunt conform planului, codoasa va accepta bucuroasa o berica, o prajiturica sau, dupa caz, un glob nou de cristal care sa o ghideze pe dumneaei si sa-i infatiseze chipurile dezamagitilor in dragoste, care-si suspina singurei amarul. Desigur, cei mai fericiti "imperecheati" e posibil s-o cadoriseasca pe facatoarea de minuni c-o iconita de la taraba, sfintita si purificata de gerul naprasnic ori de pretul mic de pe eticheta.

CHIX. Problema intervine cand codoasa face lipeli pe care doar ea le gandeste, dar nimeni nu le doreste. Care va sa zica, il combina pe Gigel cu Nuti, fara sa tina seama ca Gigel sforaie de-ti sar capacele, iar Nuti are platfus la piept, desi Gigel prefera… planturoasele. E clar ca o astfel de-ntalnire-n orb n-o sa bucure pe nimeni. Nici pe Gigel care va regreta etern cele cateva zeci de mii aruncate pe cafea, nici pe Nuti care, vezi bine, nu si-a aflat nici acu’ dragoste eterna. Si nici pe tanti codoasa care-a ramas fara prajiturica si fara rugaciuni de sanatate!

BUNI DE PLATA. Agentiile de "inchiriat" insotitoare pentru ocazii speciale reprezinta o exceptie in peisajul petitului. Asta pentru ca activitatea e legala, iar clientii platesc cu chitanta pentru dame.

RECLAMA. Vremurile de basm in care petitorii ieseau la-naintare cu comori pretioase au apus. Roata s-a intors: fetele sunt acum cele care-si fac reclama, sperand sa "pacaleasca" un target bunicel.

ANUSKA

Fara de voie


Sa ma gandesc… Prima data cand am luat contact cu chestia asta de cupidonism sa fi fost poate printr-a VI-a elementara. Se facea ca, data fiind frageda varsta, nu fusesem "combinata" cu nimeni. Dar iata ca niste colege, care se laudau c-o educatie ceva mai libertina, au gasit de cuviinta sa se intereseze daca nu cumva doresc sa mi se faca, totusi! (parea ca am ceva lacune la capitolul imbarligari cu baieteii colegi cu mine), vrajeala cu cineva! Rezultatele acestui gen de lipeli mi s-a parut jalnic inca de-atunci. Mai tarziu am intalnit alt tip de codosie. Ala din obligatie. Erau unii care aveau datorii si in contul lor incercau sa le faca lipeala creditorilor cu cate cineva. Motivul pentru care nu mergea, m-am mirat sa aflu, continua sa fie acelasi: dumnealor nu cautau in treaba cu prietenia decat ceva lectii de anatomie, orice activitate de socializare fiind exclusa categoric de pe lista de optiuni de petrecere a timpului in 2. Azi, lucrurile stau altfel, cu singura asemanare ca si acum sunt mefienta la adresa institutiei de codosire - sau imperechere fara sa vrei. Azi, codoasele si codosii s-au smecherit. Nu te mai intreaba daca esti interesat, ci pur si simplu iti fac harta sentimentala pe nv. Uite-asa te trezesti ca te suna diversi ciudati de care nu te mai poti scapa. Ca dansii, care si-au pus toata increderea in sfaturile pretioase ale mamei Omida, sunt convinsi ca o sa fii a lor si nu te mai slabesc neam.

N-am sa uit un concediu recent cu cateva prietene. Una din ele, fata desteapta. Poate de-aia si singura. Dar suficient de desteapta, repet, incat sa opereze cu un sistem sanatos de selectie. Ailalta, amabila. Un altul, din alt film, singur si el. Cu burtica si chelie incipienta. Dornic de conversatie. Prietena amabila e si ea vorbareata. Afla de la el ca l-ar interesa prietena singura. In consecinta, ei i se pare inspirat sa zica de prietena noastra singura ca si ea s-a aratat interesata. Desi fata habar n-avea. El incepe sa-i faca avansuri, dar asa, ca unui "complice". Penibil! Prietena singura se simte hartuita, el se simte incurajat. Crede ca-i un ritual misto care duce la imperechere. Din nou, penibil…

×