Cu o reputatie infama, despre Caterina de Medici se spunea, pe nedrept, ca obisnuieste sa-si ucida dusmanii otravindu-i si era amestecata in diverse intrigi politice. Se mai spune ca avea propriu-i parfumer – care-i crea, la nevoie, si otravurile –, iar despre parfumul ei se crede ca era puternic, senzual, invaluindu-si adversarii ca intr-o plasa, din care sa nu mai aiba scapare. Era o 'femeie fatala', dar in alt chip decat rivala ei la inima sotului, Diana de Poitiers. Cu toate acestea, o parfumerie din Italia ne demonstreaza exact contrariul. Daca ai curiozitatea sa intri la 'I Profumi di Firenze', vei gasi argumentele pentru a redesena destinul fostei regine a Frantei in contururi mai... pure.
Daca multi dintre istorici inca oscileaza in a hotari daca aceasta femeie, fara indoiala puternica in cercul sau, a fost sau nu vinovata de crimele de care a fost acuzata, cu totii sunt de acord ca a fost o femeie nefericita. Privita de poporul francez ca o straina si fiind in afara gratiilor regelui, sotul sau – care isi petrecea majoritatea timpului cu amanta, Diana de Poitiers –, viata Caterinei nu a fost una usoara. Dar a fost marcata de eleganta si bun gust.
Din Florenta natala, regina Frantei a adus cu ea toata splendoarea din sanul familiei de Medici. Alaiul ei de nunta cuprindea poeti, artisti, maestri dansatori si nu lipsea dintre cei care au insotit-o din Italia propriul ei parfumer: Rene de Florentin. Acestuia avea sa i se amenajeze un laborator in care Caterina putea intra oricand, printr-un pasaj secret, pentru ca retetele sa nu poata fi furate. Cu ajutorul lui Rene se spune ca ar fi preparat decocturi otravitoare, pe care le depozita in bijuterii, pentru a-si ucide adversarii. Iar despre celebrele ei manusi de piele parfumate se spune ca ar fi fost purtate de regina tocmai pentru a masca mirosurile puternice ale otravilor cu care umbla. Dar... ipoteza cum ca le-ar fi purtat pentru ca mirosul pielii prelucrate la vremea aceea era greu de suportat e mai aproape de adevar. Altfel de ce ar fi preluat toate atelierele de pielarie tehnica imparfumarii manusilor imediat dupa aceea? Ca doar nu erau toate doamnele din lumea buna niste... otravitoare.
Dar cum miroaseau oare parfumurile reginei Frantei? Italianul Giovanni di Massimo are raspunsul. In 1966, cand Florenta a fost inundata, parfumerul a gasit retete vechi, din vremea Caterinei, in pivnita atelierului sau, 'I Profumi di Firenze'. A stiut imediat ca manuscrisele sunt adevarate, deoarece locul adapostise o parfumerie inca din timpurile medievale. Manuscrisele contin retete pentru mai multe parfumuri create pentru nobili, dar unul dintr ele pare a fi fost facut special pentru Caterina de Medici, ipoteza plauzibila, caci palatul familiei de Medici e chiar vizavi.
Acesta a fost recreat, denumit chiar dupa nefericita regina si pus in vanzare. Este un parfum cu un miros ireal, elegant si atemporal. Un miros floral, pur, fragil, care parca inclina spre visare, spre timpuri vechi, cu o nota finala de usoara tristete. Tristetea unei fete tinere, care pleca intr-o alta tara, unde o astepta un destin de regina. Si-n vremea aceea reginele nu prea erau fericite... Orice s-ar spune. Poate de-aceea a si plecat din Florenta cu toata curtea ei de artisti si cu parfumerul Rene, care sa-i recreeze, din mirosuri, copilaria fericita sub Soarele Italiei.