x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Patru prieteni

Patru prieteni

de Mihaela Matachita    |    05 Dec 2009   •   00:00

Relaţiile la serviciu cresc gradul de satisfacţie al salariatului cu aproximativ 50 la sută, arată un sondaj Gallup. Chiar dacă nu ne alegem prietenii ţintind succesul în carieră, este înţelept să fim în relaţii foarte bune cu aceia care ne ajută să lucrăm.



Când calculatorul se blochează, e-mail-urile dispar sau nu ne mai amintim parola, managerul IT e singurul care ne poate ajuta. Chiar dacă nu dorim să ne întâlnim cu el în timpul liber, chiar dacă poate vedea tot ce am făcut pe internet, trebuie să-i obţinem simpatia pentru a fi siguri că nu ne crapă calculatorul tocmai când avem nevoie. Trebuie să fim amabili cu el mereu, să îi căutăm conversaţia, să îl întrebăm ce a făcut în week-end. Când firma va aduce calculatoare noi, vom fi primii care le vom primi.

Există cel puţin o persoană cu o vechime mai mare decât a noastră în firmă. Aceasta cunoaşte "procesele" interne, are legături cu toţi oamenii care contează. El este veteranul, omul la care e bine să ne ducem pentru orice întrebare, nu şeful. Dar atenţie! Nu toţi veteranii sunt la fel, astfel că ne va lua ceva timp până vom găsi persoana potrivită. Vom alege veteranul care a reacţionat cel mai deschis când l-am abordat şi care ne răspunde cel mai uşor la întrebări. Ar fi ideal ca acesta să fie chiar o persoană care ne place pentru a nu-i da sentimentul că e o prietenie cu sens unic.

Colegul de vizavi: chiar dacă ne este de ajutor să discutăm cu colegii de secţie, câteodată acest tip de relaţie poate fi periculos. Şi ce se va întâmpla când unul va fi promovat? De aceea, umărul sigur pe care să plângem se află în alt departament. Acest amic ne va oferi o perspectivă mai obiectivă şi, în final, ne va împărtăşi nemulţumirile despre propria secţie, ceea ce ne va consola.

FATA DE LA RECEPŢIE
Ea "păzeşte" intrarea, la ea găsim plicuri, numere de telefon, ea face rezervările pentru deplasări. Prin urmare, să avem grijă de ea, ca şi ea să aibă grijă de noi. Secretul este că majorităţii office manager-iţelor, recepţionistelor, secretarelor nu le place să fie ignorate. Aşa că: să ieşim cu ea la bufet, să reumplem filtrul de cafea dacă l-am golit, să strângem în urma noastră. Şi cine ştie cum va evolua.

×
Subiecte în articol: magazin