x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Poliţia spaniolă acuzată oficial de tortură şi rele tratamente

Poliţia spaniolă acuzată oficial de tortură şi rele tratamente

de Ovidiu Ciutescu    |    15 Noi 2007   •   00:00
Poliţia spaniolă acuzată oficial  de tortură şi rele tratamente

Amnesty International acuză poliţia spaniolă de rele tratamente şi tortură, pe fondul unei "totale impunităţi" a autorilor acestor fapte, potrivit unui raport al organizaţiei, realizat in urma unor anchete desfăşurate pe o perioadă de un an şi publicat miercuri, relatează El Pais in ediţia online.

Amnesty International acuză poliţia spaniolă de rele tratamente şi tortură, pe fondul unei "totale impunităţi" a autorilor acestor fapte, potrivit unui raport al organizaţiei, realizat in urma unor anchete desfăşurate pe o perioadă de un an şi publicat miercuri, relatează El Pais in ediţia online.

TORTURA LA EA ACASĂ. Cazurile de tortură şi rele tratamente comise de forţele de securitate "nu reprezintă episoade izolate sau excepţionale, comise de o mănă de agenţi", ci sunt o problemă răspăndită "pe intregul teritoriu naţional şi la nivelul tuturor diviziilor forţelor de ordine, cum ar fi Poliţia, Garda Civilă sau forţele de patrulă din Ţara Bascilor", intr-un climat de "impunitate deplină", subliniază raportul Amnesty International, intitulat "Sare pe rană". Documentul a fost intocmit pe baza a numeroase interviuri realizate cu părţile implicate in presupusele acte de tortură, cum ar fi reclamanţi, sindicate poliţieneşti, Ministerul spaniol de Interne, Ministerul Justiţiei sau Parchetul. In document, Amnesty International cere Guvernului de la Madrid să dispună amplasarea "de urgenţă" a unor camere de supraveghere in toate secţiile de poliţie, ca element disuasiv şi de probă, in cazul denunţării unor acte tortură. Potrivit El Pais, Sindicatul Unificat al Poliţiei (SUP) a anunţat că sprijină această propunere. "Nu avem nimic de ascuns. Aceste camere de filmat vor fi o garanţie pentru noi, deoarece 90 la sută dintre denunţurile pentru tortură sunt false, şi nu este corect ca un poliţist să fie supus oprobriului public, timp de un an sau doi, să fie nevoit să se prezinte in faţa unui judecător, (...) pentru ca ulterior să se descopere că totul era o minciună. Camerele ii pot deranja doar pe cei care maltratează şi, din fericire, aceştia sunt foarte puţini", a declarat secretarul-general al SUP, Jose Manuel Sanchez Fornet.

CONDAMNĂRI. Raportul Amnesty International se bazează pe mai mult de 15 denunţuri de tortură, dintre care multe au "o componentă rasistă" şi constituie cazuri pe rol, potrivit directorului biroului din Spania al organizaţiei, Esteban Beltran. Studiul menţionează şi cazul romănului Lucian Păduraru, care a fost confundat de poliţişti cu un infractor, pe o stradă din Barcelona, fiind ulterior maltratat de agenţii de ordine. El a primit "lovituri pe tot corpul, poliţiştii lovindu-l cu capul de asfalt şi străngăndu-l de găt pentru a-l impiedica să strige după ajutor", potrivit Parchetului, care instrumentează acest caz. Procuratura cere pedepse cuprinse intre trei şi zece ani de inchisoare pentru poliţiştii acuzaţi de tortură, in acest dosar. Potrivit lui Păduraru, poliţiştii l-ar fi ameninţat că dacă judecătorul va dispune eliberarea lui, ei il vor omori.

×
Subiecte în articol: magazin tortura tortur