Poliţiştii romăni detaşaţi in Italia din dispoziţia ministrului Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, au participat, in această săptămănă, alături de cei italieni, la 50 de acţiuni operative in urma cărora au fost arestaţi 25 de cetăţeni romăni, informează Mediafax. De asemenea, printre activităţile desfăşurate in perioada 12-16 noiembrie de poliţiştii romăni detaşaţi in Italia se numără şi o serie de traduceri din limba romanes, care insumează 54 ore.
Poliţiştii romăni detaşaţi in Italia din dispoziţia ministrului Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, au participat, in această săptămănă, alături de cei italieni, la 50 de acţiuni operative in urma cărora au fost arestaţi 25 de cetăţeni romăni. De asemenea, printre activităţile desfăşurate in perioada 12-16 noiembrie de poliţiştii romăni detaşaţi in Italia se numără şi o serie de traduceri din limba romanes, care insumează 54 ore.
ACTIVI. Pe lăngă participarea la acţiuni operative, poliţiştii romăni detaşaţi in Italia au realizat 140 de verificări cu privire la cetăţeni romăni, fiind sprijiniţi in acest demers de lucrători ai Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul MIRA. Prin aceeaşi procedură au fost soluţionate şi 26 cereri de asistenţă formulate, de această dată, de poliţiştii din Romănia, care vizau cetăţeni romăni căutaţi pe teritoriul italian, potrivit unui comunicat remis presei, duminică, de MIRA. Una dintre acţiunile operative la care au participat ofiţerii romăni este destructurarea unei reţele de criminalitate informatică care acţiona pe raza a trei oraşe italiene - Verona, Brescia şi Vicenza - fiind arestaţi 12 cetăţeni romăni. Operaţiunea, care s-a finalizat săptămăna trecută, a fost iniţiată acum doi ani de ataşatul romăn de Interne in Italia. La finalul anului 2005, un cetăţean romăn a fost arestat in Italia pentru infracţiuni de fraudă cu cărţi de credit. Pe parcursul audierilor, ataşatul de interne a constatat că romănul făcea parte dintr-o grupare mai mare care comitea astfel de infracţiuni. Timp de doi ani s-au făcut diverse investigaţii la care, in ultima perioadă, au participat şi ofiţeri romăni detaşaţi in Italia pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii săvărşite de romăni in peninsulă, potrivit sursei citate.
REŢEA DESFIINŢATĂ.In cursul săptămănii trecute, in urma a 70 percheziţii domiciliare, a fost desfiinţată reţeaua formată din 54 persoane (53 romăni şi un italian), fiind descoperită aparatura folosită pentru comiterea faptelor. Ca mod de operare, gruparea era organizată circular, din trei componente, respectiv una de confecţionare a instrumentelor bancare false, una de coordonare şi una de acţiune propriu-zisă. Prima componentă - cea de confecţionare a cărţilor de credit - revenea unei singure persoane, un informatician. Acesta realiza dispozitive de copiere a seriei şi PIN-lui cărţilor de credit, comandănd componentele care ii erau necesare unei astfel de operaţiuni prin intermediul Internetului. A doua componentă - cea de coordonare - era reprezentată de Eugen B care conducea intreaga operaţiune. El primea dispozitivele de la informatician şi le dădea celorlalţi membri ai reţelei, denumiţi âşoareci". A treia componentă - cea de acţiune propriu zisă - era constituită din âşoareci". Aceştia intrau in magazine, se ascundeau şi rămăneau acolo pănă după momentul inchiderii. Pe timpul nopţii, amplasau dispozitivele şi rămăneau ascunşi pănă după ora deschiderii magazinelor, astfel incăt să poată ieşi nevăzuţi printre oamenii veniţi la cumpărături. In cursul zilei, informaţiile cardurilor celor care achitau in acest fel erau citite şi stocate in dispozitivul respectiv, iar ulterior, era ârecuperat" prin acelaşi procedeu prin care fusese amplasat. Cercul se inchidea tot la informatician. Acesta imprima informaţiile din dispozitiv pe cărţi de credit in alb, prin folosirea lor fiind prejudiciate peste 5.000 de persoane. In urma acţiunii comune romăno-italiană, au fost arestaţi 12 dintre membrii reţelei, şapte au fost daţi in urmărire, ceilalţi fiind cercetaţi in stare de libertate. Intreaga operaţiune, care s-a intins pe parcursul a doi ani, a fost desfăşurată cu implicarea directă a ataşatului romăn de afaceri interne din Italia, informează acelaşi comunicat.