x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Polonia / Lech Walesa, acuzat de colaborare cu poliţia politică!

Polonia / Lech Walesa, acuzat de colaborare cu poliţia politică!

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Iun 2008   •   00:00
Polonia / Lech Walesa, acuzat de colaborare cu poliţia politică!

13:23 • Liderul istoric al sindicatului Solidaritatea şi laureat al premiului Nobel pentru pace, Lech Walesa, a fost acuzat de faptul că în tinereţe a fost colaborator al poliţiei politice comuniste SB. Acuzaţia a fost formulată de preşedintele conservator polonez Lech Kaczynski, informează AFP.

Liderul istoric al sindicatului Solidaritatea şi laureat al premiului Nobel pentru pace, Lech Walesa, a fost acuzat de faptul că în tinereţe a fost colaborator al poliţiei politice comuniste SB. Acuzaţia a fost formulată de preşedintele conservator polonez Lech Kaczynski, informează AFP.

ADEVĂR ASCUNS? Invitat la o emisiune realizată de televiziunea Polsat, preşedintele a reaprins polemica din jurul acestui episod controversat al vieţii lui Walesa. Kaczynski a continuat să-l atace pe Walesa în pofida unui verdict al justiţiei poloneze, care l-a exonerat în 2000 de acuzaţiile de colaborare cu SB. Polemica a plecat de la o întrebare legată de o carte ce va ieşi pe piaţă curînd, în care doi istorici de dreapta îl acuză pe Lech Walesa că a semnat în anii '70 o declaraţie de colaborare cu SB sub numele de cod "Bolek". Kaczynski a spus că fostul lider al Solidarităţii "a fost într-adevăr un agent numit Bolek. Biografia sa nu este lipsită de puncte slabe, chiar dacă în anii '80 a fost cu adevărat liderul naţiunii. O societate democratică are dreptul de a cunoaşte adevărul". Lech Kaczynski şi fratele său geamăn Jaroslaw Kaczynski au fost colaboratori apropiaţi ai lui Walesa în perioada Solidarităţii, înainte ca legăturile să fie compromise după alegerea sa la preşedinţia Republicii în anii '90. Walesa a recunoscut public că a semnat "un act" la poliţie după una dintre arestările sale în calitate de muncitor care se opunea regimului, dar a calificat drept "absurdă" orice acuzaţie de colaborare cu poliţia comunistă.

×
Subiecte în articol: magazin walesa