x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pontifii si povestile lor

Pontifii si povestile lor

28 Apr 2005   •   00:00

MAGAZIN
Istoria papalitatii este plina de fapte incantatoare, mistere, povesti infioratoare, fapte incredibile - dar si de ceva femei! Legenda spune ca ar fi existat chiar si o Papesa.

  • de RALUCA GRINTESCU

  • Sfantul Petru este primul Suveran Pontif ales de Biserica
    In anul 850, Ioan al VIII-lea s-a dovedit a fi o femeie. Potrivit legendei, acesta s-a dat de gol in momentul in care a dat nastere unui copil chiar in timpul unei procesiuni in Roma.

    Vaticanul recunoaste 264 de Suverani Pontifi, in timp ce Enciclopedia Catolica listeaza 265. Probabil ca diferenta o reprezinta Stephen al II-lea, care, in anul 754, a incetat din viata la trei zile dupa ce a fost ales, dar inainte de a fi sfintit. In schimb, Vaticanul il listeaza pe Benedict al IX-lea ca fiind trei persoane diferite. Asta pentru ca el a fost Papa in trei imprejurari diferite. Totusi, daca e sa-l luam in calcul ca fiind una si aceeasi persoana, numarul ar putea scade la 261.

    PONTAJ. Din totalul de Suverani Pontifi, 11 este numarul celor care au servit Biserica Catolica timp de 33 de zile sau mai putin. Excluzandu-l pe Stephen al II-lea, cea mai scurta sedere pe scaunul papal a fost cea a lui Urban al VII-lea in 1590: doar 12 zile. Alti 12 au stat peste 20 de ani fiecare. Cea mai lunga domnie a fost cea a Apostolului Petru. Pusa pe seama inaintatelor evenimente de acum 2.000 de ani, multi istorici au acordat ulterior aceasta distinctie Papei Pius al IX-lea, care a "pontat" 31 de ani si 7 luni (1846-1878). Papa Ioan Paul al II-lea ocupa locul doi.

    Cel mai varstnic Papa a fost Adrian I (anul 772). El implinise 80 de ani cand a fost numit in functie. Cel mai tanar, in schimb, a fost Benedict al IX-lea. Cand a fost numit Papa, acesta avea doar 12 ani.

    Majoritatea Pontifilor au fost italieni. Mai exact, 77%. Ceilalti au reprezentat Franta, Grecia, Siria, Germania, Africa, Spania, Austria, Palestina, Anglia, Olanda si Polonia, in ordinea mentionata. Interesant este faptul ca cei trei Pontifi africani au devenit ulterior Sfinti: Sfantul Victor, Sfantul Miltiades si Sfantul Gelasius. Pentru melomanii religiosi, merita sa amintim ca Gelasius a fost cel care a introdus expresia "Kyrie Eleison (Lord have mercy)", in traducere "Doamne, ai mila!", fiind folosita din acel moment in toate liturghiile.

    TENDINTA. In ciuda originii si a numarului lor ridicat, Papii au aratat o remarcabila tendinta de a opta pentru aceleasi nume. 23 dintre acestia au optat pentru Ioan, 16 pentru Gregory, 15 pentru Benedict, iar 43 de nume au fost folosite doar o singura data. Doi dintre Pontifi si-au ales cate doua nume, dar in ambele imprejurari a ramas tot numele de Ioan Paul.

    O data ce un Papa a fost sfintit, inlaturarea acestuia de pe scaunul papal este imposibila. Dar nu si asasinarea lui! Cel putin sase Pontifi au fost omorati. Din "lista neagra" face parte si Papa Ioan al XII-lea, care, in anul 964, a fost ucis de sotul amantei sale dupa ce a fost prins in flagrant. Cativa dintre Suverani si-au dat demisia. Nici unul nu a innebunit. In schimb, unul a orbit, iar cativa au cazut la pat. Pe de alta parte, povestea spune ca, in 1585, Papa Sixtus al V-lea, care era in carje in momentul in care a fost desemnat Pontif, le-a azvarlit cat colo si a inceput sa alerge si sa chiuie de bucurie in jurul Capelei Sixtine. Mare mai e puterea Pontifului!

    VICII.Papii aflati in fruntea Bisericii crestine de la Roma in Evul Mediu erau, deseori, departe de a fi sfinti. Sase dintre ei erau casatoriti, inclusiv Sfantul Petru. Sase au avut copii "din flori". Cel putin trei au fost fiii unor Pontifi anteriori. Ultimul care a avut un copil bastard a fost Gregory al III-lea (1570), iar ultimul care a purtat verigheta a fost Felix al V-lea (1440).

    81 de Pontifi au fost canonizati, 7 au fost beatificati, iar 38 au ajuns sa fie etichetati "Anti-Pontifi", Felix al V-lea fiind ultimul dintre ei.

    PAPA CU TUPEU
    Benedict al IX-lea a fost numit pentru prima oara Papa in 1032 pana in 1045, cand a fost deposedat de titlu de catre Sylvester al III-lea. Cateva luni mai tarziu, el s-a intors pentru scurta vreme, deoarece s-a indragostit lulea si a renuntat la papalitate pentru a se casatori. De data acesta, succesorul lui a fost Gregory al VII-lea. Din plictiseala si lipsa de activitate, Benedict s-a urcat din nou pe scaunul papal, desi era casatorit. Un an mai tarziu, a fost din nou detronat. De data acesta, pentru totdeauna.
    ×
    Subiecte în articol: papa pontifi