Mezozoicul, perioada care a inceput acum 250 de milioane de ani si a luat sfarsit in urma cu aproximativ 65 de milioane de ani, este era in care dinozaurii dominau planeta. Cine era, insa, pradatorul de top? Multa vreme s-a crezut ca este vorba de specii precum Tyrannosaurus Rex sau Alozaurul insa noi cercetari arata ca alt grup de animale dominau ecosistemele vremii.
Este vorba de crocodili, sau mai precis crocodilieni, un ordin de animale din care mai traiesc si astazi 23 de specii.
Primul paleontolog care a sugerat acest lucru a fost Paul Sereno, de la Universitatea din Chicago, care a studiat ani buni fosilele din Africa de Nord. Din cercetarile sale a rezultat ca dinozaurii erbivori ai vremii cadeau mai frecvent prada crocodililor, decat altor dinozauri.
Descoperirea i-a facut pe paleontologii Stephanie Drumheller de la Universitatea din Iowa si Clint Boyd de la Universitatea din Texas sa caute urme similare si la fosilele din America de Nord.
Studiind fosile de ornitopode descoperite in Utah, acestia au gasit nu doar urme de dinti asemanatoare celor lasate de corcodilii moderni in oasele animalelor, dar chiar si un dinte de crocodil infipt intr-un schelet de ornitopod.
Dintele era destul de mic (se estimeaza ca crocodilul nu avea mai mult de un metru si jumatate) ceea ce sugera ca crocodilii de aici nu puteau ataca decat pui de ornitopozi, nu si adulti. Descoperirea a dus insa la noi investigatii.
Paleontologii Martin Lockley si Spencer Lucas au intreprins cercetari similare la "autostrada dinozaurilor", o portiune de teren care se intinde pe suprafata statelor Colorado, New Mexico, Kansas si Oklahoma.
Situl este plin de fosile si cuprinde si 1.380 de urme ale dinozaurilor vremii. In mezozoic, acest loc era tarmul unei mari interioare si o ruta de migratie pentru animalele vremii.
Cercetand aceste urme, paleontologii Martin Lockley si Spencer Lucas au descoperit un lucru ciudat: urmele apartineau doar dinozaurilor erbivori si a catorva dinozauri carnivori, dar de dimeniuni foarte mici. Urmele de dinozauri carnivori de talie mare lipseau cu desavarsire.
Absenta unui pradator de talie mare intr-un ecosistem plin de erbovore de mari dimeniuni este absurda. Paleontologii au realizat insa ca cercetarile anterioare se concentrasera prea mult pe descoperirea urmelor de dinozazuri carnivori, neglijand alte urme care se gaseau in abundenta - cele ale crocodililor.
Aproape un sfert din urmele ramase pe "autostrada dinozaurilor" erau de crocodilieni, au descoperit Martin Lockley si Spencer Lucas. De data aceasta crocodilieni de talie mare - peste patru metri, adica suficient de mari pentru a putea dobori un ornitopod adult.