Functionarii care lucreaza cel putin 11 ore pe zi se confrunta cu un risc de doua ori mai mare de a suferi de depresie grava, fata de colegii lor care muncesc sapte ore pe zi, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie si publicat in SUA, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.
Studiul aparut in editia online a revistei Plos One a avut la baza monitorizarea a 2.000 de functionari britanici, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, care se bucurau de o buna stare de sanatate mintala la inceputul cercetarii. Participantii au fost monitorizati, in medie, 5,8 ani.
Cercetatorii au constatat ca functionarii care lucrau cel putin 11 ore pe zi isi sporeau riscul de depresie clinica de 2,3 pana la 2,5 ori, in comparatie cu cei care respectau un program de sapte ore de munca.
Aceasta legatura intre numarul de ore lucrate si riscul de depresie nu a fost influentata de alti factori, precum stilul de viata - consumul de alcool, tutun, droguri - sau tensiunile de la locul de munca, a subliniat Marianna Virtanen, de la Institutul finlandez de medicina muncii din cadrul University College din Londra, principala autoare a studiului.
Ea a mai precizat ca nu a fost stabilita vreo legatura solida intre starea de depresie a functionarilor si starea lor civila.
Totusi, cazurile de depresie grava in randul functionarilor care lucrau cel putin 11 ore pe zi au reprezentat cu 3,1%, mai putin decat reprezinta cazurile de depresie din intreaga populatie - 5%. Proportia scazuta in cazul functionarilor studiati s-ar putea explica prin aceea ca erau persoane cu o buna stare de sanatate fizica si mentala, ceea ce nu se aplica intregii populatii.