x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Precedent periculos / SUA dispusă să recunoască independenţa Kosovo

Precedent periculos / SUA dispusă să recunoască independenţa Kosovo

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Sep 2007   •   00:00
Precedent periculos / SUA dispusă să recunoască independenţa Kosovo
Sursa foto: Ermal Meta/

SUA sunt dispuse să recunoască unilateral o eventuală independenţă proclamată in Kosovo in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu ajunge la un consens privind statutul provinciei sărbe administrate de Naţiunile Unite, a declarat un oficial din Departamentul de Stat, citat de AFP. Pentru mulţi politicieni, gestul SUA poate crea un precedent periculos.

SUA sunt dispuse să recunoască unilateral o eventuală independenţă proclamată in Kosovo in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu ajunge la un consens privind statutul provinciei sărbe administrate de Naţiunile Unite, a declarat un oficial din Departamentul de Stat, citat de AFP. Pentru mulţi politicieni, gestul SUA poate crea un precedent periculos, dănd apă la moară altor republici separatiste.

PREMISE. Totul ţine de un fir de aţă. Ameninţarea făcută de kosovari, cu un nou război, face ca apele să se tulbure din nou in această regiune. "Albanezii din Kosovo au indicat clar că, in absenţa unui acord, vor prelua iniţiativa, declarăndu-şi independenţa", a reamintit Kurt Volker, intr-un interviu acordat agenţiei France Presse. "In acel moment, va trebui să ne asumăm responsabilităţile de menţinere a păcii şi stabilităţii in Balcani", a adăugat Volker, subsecretar de stat adjunct pentru Afaceri Europene. Dacă provincia işi va declara independenţa, Statele Unite o vor recunoaşte, a spus el, adăugănd că, probabil, şi alte ţări vor adopta aceeaşi atitudine, deoarece "este singura soluţie pentru Balcani". "Sperăm insă că acest lucru se va intămpla cu cel mai larg acord posibil intre cele două părţi şi, in măsura posibilităţilor, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, astfel incăt să existe cel mai important sprijin internaţional posibil pentru o soluţie stabilă in Balcani", a adăugat Volker. O troică formată dintr-un diplomat american, unul rus şi un reprezentant german al UE incearcă să găsească o ieşire din impas in problema statutului provinciei Kosovo, administrată de ONU de la sfărşitul conflictului din 1998 - 1999 dintre forţele sărbe şi separatiştii albanezi. Albanezii din Kosovo, care reprezintă peste 90 la sută din populaţie, cer independenţa provinciei, insă Serbia, susţinută de Rusia, se opune categoric unei astfel de soluţii.

×
Subiecte în articol: magazin