Aproape o treime din vinurile controlate recent de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nu corespundeau normelor in vigoare, motiv pentru care Autoritatea recomandă consumatorilor să fie atenţi la băuturile pe care le cumpără.
Aproape o treime din vinurile controlate recent de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu corespundeau normelor in vigoare, motiv pentru care Autoritatea recomandă consumatorilor să fie atenţi la băuturile pe care le cumpără. Preşedintele ANPC, Dan Vlaicu, a declarat intr-o conferinţă de presă că intre 17 şi 25 septembrie au fost verificaţi 200.000 de litri de vin comercializat in toată ţara. Au fost controlaţi 477 de operatori economici şi s-au prelevat 78 de eşantioane, rezultănd in urma analizelor de laborator că 31% nu se incadrau in prevederile legilor in vigoare, iar din acest procent din care 83 la sută erau vinuri de masă şi 17% vinuri de calitate superioară. Preşedintele Autorităţii a mai spus că au fost descoperite şi două cazuri de băuturi falsificate prin prin adăugarea de apă, mascarea unor defecte sau alterări ale vinurilor cu adaosuri care modifică gustul, aroma şi compoziţia naturală. In aceaste cazuri au fost retraşi şi distruşi aproximativ 8.100 de litri, in valoare de 23.200 lei. Totodată s-a decis oprirea temporară de la comercializare a aproximativ 92.300 de litri de vin, in valoare de 413.500 lei, pentru neinformare completă pe etichetă. Valoarea totală a amenzilor a fost de 481.800 lei.
DECLARAŢII. Directorul general al Patronatului Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe, a apreciat ca normal procentul mare de vinuri de masă care nu corespundeau normelor (din procentul de 31 la sută de vinuri neconforme), in condiţiile in care aproximativ 70% din cantitatea de vin de pe piaţa romănească este de acest fel. Dan Vlaicu a atras atenţia şi asupra vinurilor cu denumire asemănătoare cu cea a unor mărci cunoscute, care, prin denumire, duc in eroare consumatorul. Directorul general al Patronatului Viei şi Vinului a menţionat că, din punctul de vedere al organizaţiei pe care o conduce, cea mai mare problemă o constituie băuturile aromatizate pe bază de vin, care, in multe cazuri, nu au in compoziţie vin. Preşedintele ANPC a afirmat că, in ciuda deficienţelor constatate, controlul indică o scădere a numărului de probe neconforme de la 38 la sută in urma controlului din luna martie, la 31 la sută după controlul din septembrie. ANPC recomandă consumatorilor să nu cumpere vinuri cu depuneri sau impurităţi, cu ambalaj neetanş sau din locuri neautorizate.
  Â
Citește pe Antena3.ro