x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rămăşiţele lui Leonardo da Vinci vor fi exhumate!

Rămăşiţele lui Leonardo da Vinci vor fi exhumate!

25 Ian 2010   •   00:00
Rămăşiţele lui Leonardo da Vinci vor fi exhumate!

Rămăşiţele lui Leonardo da Vinci vor fi exhumate la cererea unor oameni de ştiinţă din Italia. Aceştia doresc să reconstruiască chipul artistului pentru a afla dacă faimoasa sa operă, Mona Lisa, este sau nu un autoportret deghizat.



Istorici şi cercetători de la Comisia Naţională pentru Moştenirea Culturală au solicitat deschiderea mormântului lui da Vinci de la Castelul Amboise din Loire. Antropologul Giorgio Gruppioni şi-a exprimat speranţa că proiectul va face lumină în cazul celui mai cunoscut portret al pictorului renascentist. "Dacă-i vom găsi craniul, vom putea să-i reconstruim chipul şi să-l comparăm cu cel al Giocondei", a precizat omul de ştiinţă, citat de Daily Mail.

Şeful echipei de cercetători, Silvano Vincenti, a declarat că primul pas va fi acela de confirmare a faptului că rămăşiţele sunt cu adevărat cele ale lui Leonardo da Vinci. Savanţii vor folosi datări cu carbon şi vor compara mostre de ADN din oase şi dinţi cu cele ale descendenţilor de sex masculin din Bologna, Italia.

Rămăşiţele ar putea fi cheia misterului identităţii Mona Lisei, care i-a frământat pe oamenii de ştiinţă secole la rând. Una dintre teorii este aceea că presupusa homosexualitate a lui da Vinci şi pasiunea sa pentru enigme l-ar fi făcut să se picteze sub forma unei femei.

×
Subiecte în articol: magazin