Comisia Europeană (CE) încurajează membrii mai vechi ai Uniunii
Europene (UE) să îşi deschidă piaţa muncii, dând publicităţii un raport
care arată că acele două valuri de extindere ale blocului comunitar,
din 2004 şi 2007, nu au generat un aflux de imigranţi din Europa
Centrală şi de Est, a relatat publicaţia electronică EUObserver.
Potrivit unui raport CE, numărul muncitorilor din "valul" prim de aderare la UE şi care locuiesc în cele 15 state membre mai vechi ale Uniunii a crescut de la 0,3% în 2003 la 0,5% în 2007, majoritatea alegând Irlanda sau Marea Britanie. În aceeaşi perioadă, numărul muncitorilor din Bulgaria şi România a înregistrat o creştere de la 0,2% la 0,4%, cei mai mulţi alegând Italia şi Spania. 70% din imigranţii bulgari şi români au mai puţin de 35 de ani. Est-europenii nu au creat probleme pe piaţa muncii din UE, iar venirea lor nu a condus la scăderea salariilor şi nu a avut impact negativ asupra bugetului ajutoarelor sociale etc., potrivit aceluiaşi raport citat de AFP.
RESTRICŢII
Toţi cei 15 membri mai vechi, mai puţin Finlanda şi Suedia, au menţinut restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari, Franţa, Italia, Belgia şi Luxemburg instalând totuşi regimuri mai permisive pentru anumite slujbe şi pentru muncitori cu o anumită calificare. Statele membre au termen până la 31 decembrie să anunţe Comisia Europeană asupra intenţiei de a menţine restricţiile pentru români şi bulgari pentru încă trei ani. Însă ţările europene pot cere prelungirea cu doi ani a restricţiilor dacă pot demonstra că aceştia afectează pieţele muncii. Germania a anunţat deja în iulie că va cere o prelungire de doi ani.
Aproximativ 1,6 milioane de bulgari şi români se aflau la sfârşitul anului 2007 în celelalte 25 de state membre UE. În raport se arată că cei mai mulţi au venit pentru a lucra şi nu pentru a beneficia de ajutoarele de şomaj.
Citește pe Antena3.ro