x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Raportul CE privind situaţia demografică în statele membre

Raportul CE privind situaţia demografică în statele membre

22 Noi 2008   •   00:00

Raportul privind situaţia demografică a statelor membre UE va fi prezentat în cadrul Forumului European al Demografiei, pe 24 şi 25 noiembrie şi vizează evoluţia populaţiei în vârstă şi schimbările legate de familie şi gospodării.



Cercetarea subliniază faptul că, spre deosebire de anii trecuţi, populaţia Europei nu mai este în proces de îmbătrânire, ci este chiar îmbătrânită. Populaţia de peste 60 de ani va creşte cu două milioane pe an, în următorii 25 de ani, iar creşterea celei între 20 şi 59 de ani se va opri în aproximativ şase ani, potrivit tendinţelor actuale.

Studiul arată că, dintre persoanele de peste 60 de ani, doar 50 la sută din bărbaţi şi 40 la sută din femei sunt angajaţi. În majoritatea statelor membre, rata angajării la categoria de vârstă 55-64 de ani este sub ţinta stabilită la Tratatul de la Lisabona, adică de 50 la sută. Acest grup de vârstă ar constitui, potrivit raportului, o potenţială forţă de muncă. Un aspect important este, însă, faptul că rata angajării la persoanele în vârstă a crescut, totuşi, cu zece la sută din anul 2000.

Pe deasupra, numai 13 la sută dintre bărbaţii de peste 65 de ani şi numai şapte la sută din femei mai sunt angajaţi.

Persoanele în vârstă pot ajuta, în cazul în care nu se angajează, la activităţi voluntare, fiind o importantă resursă pentru acestea, mai arată raportul. Un sondaj efectuat în septembrie arată că trei sferturi dintre europeni ar dori să ajute societatea ca voluntari.

Majoritatea ţărilor se confruntă cu natalităţi scăzute, ceea ce reflectă dificultăţile şi lipsa de sprijin cu care se confruntă familiile, potrivit cercetării.

Printre concluziile acesteia se mai află şi faptul că europenii tind să nu se mai căsătorească, iar mulţi dintre cei care o fac îşi aleg parteneri de altă naţionalitate.

O altă schimbare majoră este implicarea crescută a femeilor în societate, acestea găsindu-şi slujbe mai des decât în trecut. Starea civilă şi naşterile nu mai sunt privite ca obstacole în care unei cariere pentru femei.

În ceea ce priveşte evoluţia familiilor, cele cu un singur părinte sunt predispuse sărăciei, în vreme ce familiile cu mai mulţi membri sunt mai puţin vulnerabile.

Numai un sfert dintre europeni mai sunt de părere că soluţia pentru împăcarea vieţii de familie şi a carierei este ca un părinte să stea acasă şi altul să se angajeze. Peste 70 la sută dintre europeni cred că ambii părinţi ar trebui să lucreze, cel puţin part-time.

Raportul mai arată că două treimi dintre europeni vor ca protecţia copilului să devină o prioritate pentru politicile sociale.
Mediafax

×
Subiecte în articol: sută lumea